Redžepi ugrožava mir

Predsednik Boris Tadić smatra da je izjava Bajrama Redžepija, ministra policije u privremenoj vladi Kosova, da će poslati specijalne policijske jedinice na sever Kosova otvorena pretnja ratom.

Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da je izjava Bajrama Redžepija, ministra policije u privremenoj vladi Kosova, da će poslati specijalne policijske jedinice na sever Kosova otvorena pretnja ratom, saopštila je Pres sužba predsednika Republike.

Tadić je istakao da će privremene institucije na Kosovu biti jedine odgovorne za katastrofalne posledice eventualnog sprovođenja ove pretnje.

Predsednik je, takođe, istakao da ovakve ratnohuškačke izjave i druge provokacije ugrožavaju krhki mir i stabilnost na severu Kosova.

Predsednik Srbije smatra veoma važnim što je Euleks demantovao Redžepija da podržava ovakav plan i da je takva pozicija Euleksa jedina moguća u obavljanju njene statusno neutralne funkcije u pokrajini.

Redžepi je dnevniku Koha ditore rekao da kosovska policija ima potpisan sporazum sa Euleksom da na sever Kosova budu poslate specijalne snage kosovske policije za operativnu zaštitu.

Šef Euleksa Iv de Kermabon izjavio je danas u Prištini da nije bilo nikakvog ugovora o razmeštanju specijalnih policijskih jedinica u oblasti Mitrovice.

Kermabon je rekao da je situacija na severu Kosmeta sada mirna i i da je za održavanje reda i mira u toj oblasti zadužena pokrajinska policija, uz nadgledanje, praćenje i savetovanje Euleksa.

Bogdanović: Maske definitivno pale 

Najava Redžepija da će kosovske vlasti na sever pokrajine poslati specijalne jedinice policije, radi navodnog uspostavljanja reda i mira, pokazuje da su maske definitivno pale, ali i ko stoji iza proteklih nasilnih događaja na severu Kosova i Metohije, rekao je ministar Goran Bogdanović.

"Njegova izjava, takođe, nedvosmisleno pokazuje, kome se žuri i ko bi da menja stanje na terenu u predvečerje donošenja mišljenja Međunarodnog suda pravde", ukazao je Bogdanović.

Ministar za Kosovo i Metohiju je naveo da svako ko želi mirno i kompromisno rešenje, mora biti razočaran, ali da se istovremeno "i ozbiljno zabrine nad ovakvim najavama, koje predstavljaju očigledno zveckanje oružjem".

Bogdanović je podsetio na ono što je rečeno i na prošloj sednici Saveta bezbednosti UN da će dalju odgovornost za tenzije, nemire i sve loše posledice snositi oni koji pribegnu jednostranim merama.

broj komentara 16 pošalji komentar
(utorak, 13. jul 2010, 13:35) - Mitrovcanin [neregistrovani]

Cijom puskom puca?

Da li je ova Redzepijeva izjava svojevoljno izrecena ili dirigovana? Da li je samo provokacija uoci donosenja konacne odluke Medjunarodnog suda pravde?

(nedelja, 11. jul 2010, 12:58) - anonymous [neregistrovani]

izjava je sjajna

Uvek sam cenio i didvio se vasim nastupima.Zaista je steta sto nismo imali makar malo slicnog predsednika tokom godina ludila.Posle Nikole Pasice vi ste jedini Srpski drzavnik koji nesto vredi.Nadam se samo da ovo nisu puste reci tek da se nesto kaze,nego da se mora i stajati iza njih.Do sada nas niste izneverili i uglavnom ste uvek i uradili receno.Ne bih voleo da nas ovaj put razocarate.Ja nisam ratni huskac,daleko bilo i ne ponovilo se ali ako se nesto slicno desi i nasa drzava to samo mirno promatra...

(subota, 10. jul 2010, 16:51) - anonymous [neregistrovani]

!!!

Redzepi, ne cackaj mecku...

(subota, 10. jul 2010, 16:46) - anonymous [neregistrovani]

Krasnici

Bravo Tadiqui!

(subota, 10. jul 2010, 14:26) - anonymous [neregistrovani]

odgovara istini

svaka čast za komentar!!:)!!

(subota, 10. jul 2010, 13:57) - anonymous [neregistrovani]

Rat...

Da li je ovaj Redzepi normalan covek? Pa on poziva na rat, ako mu odemo tamo, bice njemu rata...

(subota, 10. jul 2010, 13:43) - anonymous [neregistrovani]

?

aj bar neko ko vidi ocima ,cuje usima i razmislja svojom glavom

(subota, 10. jul 2010, 13:15) - anonymous [neregistrovani]

Slušajte,

ovaj svet je već odavno svet bez zakona. Svako može, ako je jači, da radi šta hoće i da za njih nema zakona. Neznamo šta nam sutra donosi. Redžepi može vrlo lako da izazove sukob nesagledivih razmera.

(subota, 10. jul 2010, 12:21) - anonymous [neregistrovani]

Provokacije

Jos jedna provokacija na koju bi Srbija po misljenju Redzepija trabala da nasedne.
Mislim da bi EULEX trebao da reaguje na ovakve pretnje. Sta bi rekli da Tadic izjavi da ce poslati vojsku na Kosovo? Verovatno bi nas vec bombradovali.

(subota, 10. jul 2010, 11:17) - Marjan [neregistrovani]

diplomatski

Napred Borise! Istrajnost i stabilnost!