Srbiji je mesto u Evropskoj uniji

Predsednik Grčke Karolas Papuljas koji boravi u trodnevnoj poseti Beogradu, ocenio da je Srbiji mesto u EU. Predsednik Boris Tadić kaže da Srbija nikad neće odustati od članstva u toj najvećoj zajednici naroda, kao što neće odustati ni od Kosova. Rešenje statusa Kosova mora se naći u okvirima međunarodnog prava, složili se Tadić i Papuljas.

Predsednik Grčke Karolas Papuljas, doputovao je u trodnevnu posetu Beogradu, a uz državničke počasti i intoniranje himni Srbije i Grčke, ispred Palate Srbije, dočekao ga je predsednik Boris Tadić.

Predsednici Grčke i Srbije saglasili su se da je Srbiji mesto u EU, kao i da se rešenje pitanja statusa Kosova i Metohije mora naći u okvirima međunarodnog prava.

Papuljas je, posle razgovora sa predsednikom Tadićem, izjavio da bi Srbija trebalo da u najkraćem roku postane članica evropske porodice i dobije mesto koje joj sa pravom pripada.

Grčka, takođe, ohrabruje ubrzavanje procesa vizne liberalizacije između Srbije i EU, koji bi, prema Papuljasovim očekivanjima, trebalo da bude završen do kraja godine.

Predsednici su razgovarali i o statusu Kosova.

"Kada je reč o Kosovu, grčki stav je poznat. Naša zemlja je uvek bila za uzajamno prihvatljivo rešenje koje bi se zasnivalo na međunarodnom pravu, koje bi zadovoljavalo prava manjina i ne bi proizvelo pobednike i poražene", rekao je Papuljas.

Prema njegovim rečima, ekonomski standardi i poštovanje manjina su najviši prioritet na Kosovu gde Grčka ima svoje vojnike u sastavu KFOR-a.

Tadić je zahvalio Papuljasu na principijelnom stavu njegove zemlje o Kosovu, koja nije priznala nezavisnost što je za Srbiju od izuzetnog značaja.

"Ima u Srbiji onih ekstremnih političkih struktura koje bi želele da dokažu da je čitava Evropa protiv srpskih interesa i integriteta na Kosovu i Metohiji. Upravo zbog Grčke, Španije, Rumunije, Slovačke i Kipra možemo da jasno argumentujemo da je Evropa takođe naša kuća i da u EU ima zemalja koje nikada neće priznati nezavisnost Kosova", rekao je Tadić.

Tadić je još jednom ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i ukazao da je "od izuzetnog značaja da Srbiju niko ni ne uslovljava jednim takvim aktom da bi postala članica EU".

Srbija će ispuniti međunarodne obaveze

Tadić je rekao i da Srbija neće odustati od saradnje sa Haškim tribunalom i da će učiniti sve da ispuni sve svoje međunarodne obaveze. "Na međunarodnom pravu temelji se osnova naše borbe za očuvanje Kosova i Metohije", rekao je predsednik Srbije.

"Kao što ne odustajemo od Kosova nećemo odustati od našeg članstva u toj najvećoj zajednici naroda i najvećem mirovnom projektu" u istoriji, poručio je Tadić.

Papuljas i Tadić su se složili da bi zemlje Balkana trebalo da artikulišu zajednički interes u EU jer je nedvosmisleno da ga imaju.

"Verujemo da nakon Grčke, Rumunije, Bugarske, vrlo brzo verovatno i Hrvatske i Srbije možemo artikulisati na poseban način interese naših zemalja i građana što će biti korisno i za samu Evropu i za njenu stabilnost", rekao je Tadić.

Dvojica predsednika su se saglasila da je od velikog značaja prisustvo grčkih kompanija u srpskoj ekonomiji i da je dovršetak koridora 10 od izuzetnog značaja ne samo za Srbiju već i za samu EU, rekao je Tadić.

Tadić smatra da su izuzetni potencijali Srbije u skladištenju i transportu eneregenata važni za energetsko snabdevanje Evrope. "Nije dovoljno samo da Srbija želi, već da i evropske zemlje imaju interes da Srbija postane članica EU", rekao je Tadić.

Grčki predsednik se osvrnuo i na pitanje spora sa Makedonijom o imenu te bivše jugoslovenske republike i rekao da od Skoplja očekuje da odustane od "nacionalističke i retrogradne" politike.

Podsećajući na duboke istorijske veze dve zemlje, Tadić je rekao da je Papuljas podržao učešće Grčke u izgradnji memorijala u Kuli Nebojša gde je svoj život završio jedan od zajedničkih junaka Riga od Fere.

Papuljas, koji je danas doputovao u trodnevnu posetu Srbiji, pozvao je predsednika Tadića da u što skorije vreme poseti Grčku.

Papuljas u Univerzitetskom naselju

Papuljas se sastao i sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom.

Posle razgovora, Papuljas i Đilas obišli su Univerzitesko selo "Belvil" gde je predsednik Grčke razgovarao sa učesnicima sportske delegacije svoje zemlje o učešću na ovom takmičenju.

Razgovoru sa grčkim sportistima prisustvovali su predsednik Međunarodne organizacije univerzitetskog sporta (FISU) Džorž Kilijan, predsednik izvršnog odbora Univerzijade Nebojša Ilić i predstavnici gradske uprave.

U mnogobrojnoj delegaciji Grčke danas su bili i pomoćnik ministra spoljnih poslova Miltijadis Varvicotis i ambasador Grčke u Srbiji Dimostenis Stoidis.

Zvaničnu večeru u čast predsednika Grčke večeras će prirediti predsednik Tadić.

Tadić i Papuljas će u petak, 3. jula otvoriti centar Helenskog fonda za kulturu.

U centru će biti prikazana multimedijalna izložba pod nazivom "Ukradena istorija", koja je posvećena nezakonitoj trgovini antikviteta u svetu i posledicama krađe antikviteta po kulturu.

Posetioci će kroz izložbu moći da prate pljačke iz arheološkog muzeja u Bagdadu, razbijanje sakralnih statua u hramovima Kambodže i prodaju ukradenih antikviteta, poreklom iz mediteranskih zemalja, aukcijskim kućama u SAD.

Na izložbi će biti prikazane kopije i fotografije predmeta vraćenih u Grčku tokom poslednjih nekoliko godina, između ostalih - Ajdonjsko blago, Zlatni venac iz Makedonije i Mermerna glava Dionisa iz Korinta.

Izložba je prikazivana u više evropskih gradova, uključujući Atinu, Nikoziju, Trst, Lisabon i Dablin.

Na svečanosti povodom otvaranja, novinarima će se, pored predsednika Srbije i Grčke, obratiti i predsednik Fonda Georgios Babinjotis.

Grčki predsednik će, kako je rečeno Beti u Ambasadi Grčke u Beogradu, sutra razgovarati i sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, kao i sa predsednicom Parlamenta Slavicom Đukić Dejanović.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво