DSS: Jasan stav o duplim funkcijama

Agencija za borbu protiv korupcije treba jasno da kaže da su funkcioneri koji obavljaju više funkcija u sukobu interesa, poručuju iz DSS-a. Ako ta Agencija ne može da iznese jasan stav, direktorka treba da podnese ostavku, rekao Mladenović.

Demokratska stranka Srbije zatražila je od Agencije za borbu protv korupcije da saopšti jasan stav da su funkcioneri koji obavljaju više funkcija u sukobu interesa i da time krše zakon.

"Ako direktorka agencije Zorana Marković ne može da da potpuno jasan i određen stav povodom zahteva više od 2.000 državnih funkcionera za obavljanje više funkcija, što je naravno protivzakonito, ona treba da podnese ostavku", rekao je funkcioner DSS-a Andreja Mladenović na konferenciji za novinare.

Mladenović je dodao da Zorana Marković treba javno da kaže ako trpi političke pritiske iz vrha vlasti, od Vlade Srbije i političkih stranaka zbog tih funkcionera, kao i da saopšti ko ih vrši i zašto.

Ima mnogo primera kršenja zakona, rekao je Mladenović, navodeći gradonačelnika Jagodine i poslanika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića, kao i predsednika opštine Apatin Živorada Smiljanića koji, kako je rekao, po navodima medija obavlja istovremeno pet funkcija.

Funkcioner DSS-a je istakao da ta partija smatra da je potrebno striktno poštovanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa i da su objašnjenja Agencije za borbu protiv korupcije povodom duplih funkcija "nemušta".

Direktorka Agencije Zorana Marković u petak je saopštila da će svi zahtevi za davanje saglasnosti za obavljanje više funkcija biti odbačeni jer zakonom nije dozvoljeno podnošenja zahteva pre izjašnjavanja o zadržavanju samo jedne funkcije.

Marković je takođe ponovila da su funkcije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti nespojive i da gradonačelnici i predsednici opština ne mogu istovremeno da budu narodni poslanici, poslanici ili odbornici.

Portparol DSS-a Petar Petković ponovio je zahtev te stranke da se iz skupštinske procedure povuku predložene izmene Zakona o regionalnom razvoju koje, kako je naveo, na najlošiji način dovode do destabilizacije države.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво