Evropa zajednički cilj

Beograd i Podgorica treba da prodube i prošire saradnju u oblasti ekonomije i evropskih integracija, saglasni premijer Srbije Mirko Cvetković i predsednik Crne Gore Filip Vujanović. Evrointegracija Srbije važna za ceo region, poručio Vujanović.

Premijer Srbije Mirko Cvetković i predsednik Crne Gore Filip Vujanović ocenili su da, iako ne postoji saglasnost dve države po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, Beograd i Podgorica treba da prodube i prošire saradnju u oblasti ekonomije i evropskih integracija.

Cvetković je ocenio da će današnji razgovor sa crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem doprineti jačanju bilateralnih odnosa, kao i da je pokazao da postoji veliki interes za regionalnom saradnjom.

"Konstatovali smo da, iako nema saglasnosti oko jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, moramo imati pragmatičan pristup i otvoriti teme o značaja za dve zemlje", rekao je Cvetković na konferenciji za novinare posle sastanka sa Vijanovićem.

Premijer Srbije je naglasio da su okosnica današnjih razgovora bile dve teme - ekonomska saradnja i evropske integracije.

Ocenjeno je da su evropske integracije najviši cilj vlada Srbije i Crne Gore i da će dve zemlje "jedna drugoj pomagati na tom putu".

Zajednički infrastrukturni projekti

Cvetković je naglasio da postoji intenzivna ekonomska saradnja, ali da je treba produbiti kroz zajedničke infrastrukturne projekte.

"Dogovorili smo se da krenemo u izradu studije koja će pokazati opravdanost rekonstrukcije pruge Beograd - Bar, nakon čega ćemo krenuti u obezbeđivanje sredstava i početak radova", rekao je Cvetković i dodao da je na sastanku bilo reči i o izgradnji autoputa ka Crnogorskom primorju.

Predsednik srpske vlade je podsetio da je, kada je reč o privrednoj saradnji dve zemlje, Crna Gora za Srbiju značajno tržište, četvrto po obimu izvezene robe, dok je za Crnu Goru Srbija najznačajniji spoljnotrgovinski partner.

Kako je istakao, razgovaralo se i o sporazumima koje su dve zemlje do sada potpisale, kao i o značaju rada na daljem usaglašavanju sporazuma na dvojnom državljanstvu.

Evrointegracija Srbije važna za region

Cvetković i Vujanović su izrazili očekivanje da će EU uskoro liberalizovati vizni režim za građane Srbije i Crne Gore.

"Razgovarali smo o evropskim integracijama i iskazali očekivanje da će nam EU izaći u susret, i omogućiti našim građanima da što pre bez viza putuju u Evropu", rekao je Vujanović.

"Želim Srbiji da se što pre prevaziđe prepreke koje su blokirale proces pristupanja Uniji, jer je za region jako važno da Srbija intenzivno i dinamično nastavi proces evropskih integracija", istakao je Vujanović.

Vujanović, koji će u poseti Srbiji biti do 20. maja, sastao se juče, po dolasku u Beograd, sa srpskim predsednikom Borisom Tadićem.

Ovo je prva Vujanovićeva poseta Srbiji otkako je Crna Gora u oktobru prošle godine priznala nezavisnost Kosova.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво