Читај ми!

Brnabić i Pič o unapređenju bilateralnih odnosa, situaciji u regionu i svetu

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa specijalnim britanskim izaslanikom za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom o unapređenju bilateralnih odnosa, situaciji u regionu i svetu. Brnabićeva je izrazila opredeljenost Srbije za nastavak unapređenja saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Sa specijalnim izaslanikom razgovarali su šef diplomatije Ivica Dačić i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Premijerka Brnabić je posebno istakla značaj ekonomske saradnje, ukazavši da je trgovina usluga tokom 2022. godine prevazišla 1,1 milijardi evra ukupne vrednosti, saopšteno je iz kabineta predsednice Vlade Srbije.

Pič je potvrdio opredeljenje Ujedinjenog Kraljevstva da radi na intenziviranju bilateralnih kontakata dve strane.

Sagovornici su se saglasili da su posebno značajne oblasti za unapređenje bilateralne saradnje energetika i nauka i tehnologije, dok je Pič naglasio dodatnu spremnost UK da aktivno doprinese razvoju infrastrukturnog povezivanja na Zapadnom Balkanu.

Kada je reč o odnosima sa Prištinom, Brnabić je ponovila da je dijalog, uz ispunjavanje prethodno dogovorenog, jedini način za prevazilaženje otvorenih pitanja i postizanje uzajamno prihvatljivog rešenja. Dodatno je istakla da očuvanje mira i stabilnosti predstavlja osnovni prioritet Beograda.

Pič je ponovio opredeljenje Ujedinjenog Kraljevstva za očuvanje mira i napretka regiona, kao i da London, u tom kontekstu, podržava kako Berlinski proces, proces dijaloga pod pokroviteljstvom EU, tako i sve druge inicijative koje doprinose unapređenju konkretne saradnje u regionu.

Brnabić je informisala sagovornika o napretku koji je Srbija postigla u oblasti vladavine prava kroz intenzivan rad na usklađivanju zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, a pre svega u oblasti pravosuđa.

Premijerka je tokom razgovora čestitala specijalnom izaslaniku Piču na imenovanju u Dom lordova.

Unapređenje političkog dijaloga na najvišem nivou 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i Stjuart Pič razmenili su mišljenja o bilateralnim odnosima, saradnji u oblasti ekonomije i energetike, pitanju Kosova i Metohije, ratu u Ukrajini, kao i drugim aktuelnim međunarodnim pitanjima.

Iskazan je interes za unapređenje političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou u narednom periodu.

Sagovornici su pozdravili nastavak prakse održavanja konsultacija u oblasti bezbednosne politike i odbrane, između predstavnika MSP i MO RS i njihovih britanskih kolega, koje će se održati u Londonu 23. januara 2023.

Složili su se u oceni da postoje dodatne mogućnosti za jačanje saradnje između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske.

Petković: Napadi na Srbe gotovo svakodnevna pojava

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upoznao je Stjuarta Piča s naporima koje Beograd ulaže da bi sačuvao mir na KiM i u celom regionu.

Naglasio je da su napadi na Srbe, njihovu imovinu, manastire i crkve gotovo svakodnevna pojava, posebno skrenuvši pažnju na napade na trojicu srpskih dečaka na Badnji dan i Božić. 

Petković je ukazao i na odluku Prištine o eksproprijaciji srpskog zemljišta u opštini Leposavić, čime vlasti u Prištini nastavljaju da, kako je istakao, generišu krize jednostranim potezima i pravnim nasilje, posebno imajući u vidu da su prethodne eksproprijacije imale za cilj gradnju nelegalnih baza specijalne policije u srpskim sredinama na severu pokrajine.  

"Od strane Beograda ispunjene su sve do sada preuzete obaveze proistekle iz Briselskog sporazuma, dok Priština skoro deset godina odbija da otpočne proces formiranja Zajednice srpskih opština, što je za nas ključno pitanje", naglasio je Petković. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se ranije danas sa specijalnim izaslanikom Stjuartom Pičom. 

Vučić je upoznao lorda Piča sa "pozicijama Srbije u pogledu aktuelne situacije u regionu, a posebno na Kosovu i Metohiji". 

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара