Читај ми!

Још један напад у Клокоту, дечаци рањени у Готовуши у добром стању – сутра протест у Штрпцу због напада на Србе

Младић српске националности Стефан Томић нападнут на Божић у Клокоту на Косову и Метохији. Дечак Стефан Стојановић (11) и младић Милош Стојановић (21), који су јуче рањени у Готовуши код Штрпца када је на њих из возила у покрету пуцао Албанац, припадник кoсовских безбедносних снага, добро су и опорављају се. Нападач на двојицу младића је ухапшен, а тужилаштво тражи да му се одреди притвор. У недељу протест у Штрпцу. Напад осудили и Београд и Приштина, као и представници Еулекса, ОЕБС-а, Европског парламента.

После разговора са представницима локалне власти и обећања полиције да ће поново поставити контролне пунктове, Срби из Сиринићке жупе су одлучили да прекину протесте и блокаду пута Урошевац–Штрпце код села Готовуше.

Договорено је да полиција поново постави контролне пунктове на улазу у општину Штрпце код села Драјковца и на излазу код Јажница.

Такође је договорен састанак градоначелника Штрпца Далибора Јевтића, представника села и полиције, на коме ће грађани изнети захтеве полицији који се односе на безбедност.

Протести грађана и блокада пута уследили су после рањавања српског младића и дечака.

Најбитније је да се дечаци опорављају и да нису задобили повреде опасне по живот. Напад су осудили и Београд и Приштина. Рањеним дечацима подршку је послао председник Србије Aлександар Вучић.

"Да си жив и здрав, Стефане. И у Хиландару ноћас се сви за тебе молимо. Христос се роди", поручио је Вучић на Инстаграму.

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик најоштрије је осудио напад на Стефана и Милоша, а осуде су дошле и од Еулекса, ОЕБС-а, европског комесара за суседску политику и проширење Оливера Вархељија, известиоца Европског парламента за Србију Владимира Билчика.

Поруку мира послао је и патријарх српски Порфирије, који је написао на Инстаграму да су молитве и љубав Богомладенца Христа и сва наша људска брига и пажња овог Божића са децом из Штрпца.

"Вечерас над вама стоје ваше мајке и очеви, као и Богомајка која је родила Спаситеља свију нас. Драги Стефане и Милоше, вечерас се за вас моле деца Косова и Метохије која су у протеклом периоду пострадала на правди Бога, од Ливадица до Гораждевца и малог Димитрија Поповића у Грачаници", каже Порфирије.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво