Читај ми!

Žiofre: Srbija mora da se kreće dalje ka EU

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre govoreći o odnosima Srbije i EU kaže da su se gledajući unazad stvari dramatično promenile i da nismo tamo gde smo bili pre 10 ili 20 godina, navodeći da je Srbija ranije izvozila tri, četiri milijarde evra u EU, a sada je to preko 40 milijardi.

Emanuele Žiofre je istakao da 62 posto neposrednih, stranih direktnih investicija u Srbiju dolazi iz EU.

"Devetnaest milijardi evra je investirano od strane evropskih kompanija koje su otvorile poslove u Srbiji. Tri i po milijarde je dato kao neposredna, nepovratna pomoć, i još mnogo zajmova preko toga", To je uticalo na život ljudi", rekao je Žiofre gostujući u emisiji "Pravi ugao" na Prvom programu Radio-tellevizije Vojvodine.

Naglašava da Brisel podržava poljoprivrednike u Srbiji da kupe traktore, da postanu konkurentniji.

"Pružamo pomoć malim i srednjim preduzećima, izgradnji infrastrukture, studenti u Srbiji mogu da studiraju na evropskim univerzitetima zahvaljujući programu ERAZMUS+, tako da promene jesu velike i očigledno se približavamo", konstatuje Žiofre.

Proces ima uspone i padove", dodao je. Žiofre. Podsetio je da je decembra 2021. godine otvoren jedan klaster sa četiri poglavlja i da je to bio važan korak. Dodaje da sada mora da se pregovara dalje i da se sprovedu reforme, moraju da se usklade politike.

Govoreći o ratu u Ukrajini, ističe da je stvorio mnogo problema.

" Jedan deo paketa za sankcija (Rusiji) je imao nenameravane negativne posledice po Srbiju u domenu energetike, ali to će se ispraviti. Uvodimo mere da se pozabavimo pitanjem troškova energije u Evropi i pozvali smo zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, da učestvuje u tim merama, kao što je npr. zajednička platforma za kupovinu energenata, tako da je Srbiji ponuđeno da učestvuje u tim projektima", rekao je Žiofre.

Dodao je da građanima Srbije neće biti potrebne vize za ulazak u EU.

"Sigurno neće biti viza za Srbiju prema Evropskoj uniji, 2023. ćemo usvojiti jedan administrativni mehanizam za zemlje kojima nije potrebna viza za ulazak u EU", zaključio je Žiofre.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво