Nacionalno pomirenje DS-a i SPS-a

Lideri Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije, Boris Tadić i Ivica Dačić, potpisaće narednih dana Deklaraciju o nacionalnom pomirenju. DS i SPS dele stav da je pravi trenutak za harmonizaciju političkih odnosa, a ne pokretanje istorijskih razlika.

Predsednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić, poručio je da se i pored mnogo nerešenih stvari između socijalista i demokrata, deklaracijom o pomirenju mire ideje i obaveze da te dve stranke zajedno rade na budućnosti naroda i države.

U izjavi Beti, Tadić je ocenio da je Srbiji potrebno pomirenje na nivou čitavog naroda.

Tadić smatra da energija koja je do sada trošena na antagonizme treba da se usredsredi na realizaciju strateških ciljeva, na ispunjavanje uslova za članstvo u Evropskoj uniji, izgradnju infrastrukture i boljeg životnog standarda, dovođenje novih investicija i stabilizaciju zemlje.

I zamenik predsednika Vlade, lider socijalista Ivica Dačić, smatra da je ta deklaracija, koja se zasniva na konsenzusu da se prevaziđu politička sporenja i sukobi iz prošlosti, osnova za zajedničku odgovornost za budućnost Srbije kao demokratske, kulturne, ekonomski razvijene i socijalno pravedne države.

Deklaracija je neophodna za pravljenje političkih mostova između opcija, i ne znači niti glorifikaciju, niti relativizaciju prošlosti, okrivljavanje niti obeskrivljavanje pojedinaca na osnovu političke pripadnosti, objašnjava Dačić.

Njegova stranačka koleginica i predsednica Skupštine Srbije, Slavica Đukić Dejanović kaže da je pre osam godina bilo nezamislivo da će DS i SPS moći da budu model za pomirenje, a da danas govore istim jezikom, i to mnogo sličnijim nego oni sa kojima su socijalisti bili složni pre osam godina.

"To je deklaracija koja zapravo simbolizuje potrebu građana Srbije da se bavimo principom da naš ekonomski život i standard budu što bolji, da bolje živimo, i koja otvara vrata svim drugim subjektima da nam se pridruže i da to radimo zajednički", kaže Dejanovićeva za RTS.

Potpredsednik DS-a i ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da je optimista i da je ubeđen u dobru saradnju sa socijalistima.

"Želja nam je zaista da u Srbiji stavimo tačku na lošu prošlost. Za mene lično, sporazum kao takav će zaživeti samo ako mi kao Vlada opstanemo četiri godine, i kao Vlada doprinesemo boljitku života građana Srbije i ispunimo sva ona obećanja koja smo dali u toku izborne kampanje", kaže Šutanovac.

Partner demokrata i socijalista u Vladi, lider Stranke demokratske akcije Sadžaka Sulejman Ugljanin, kaže da su nacionalno pomirenje i harmonizacija političkih odnosa u Srbiji jedan od ključnih ciljeva nove Vlade.

Ugljanin smatra da ljudi koji obavljaju visoke i značajne političke funkcije nemaju prava da budu u sukobu i moraju da teže harmonizaciji, pre svega radi stvaranja uslova za normalan život građana.

Takav stav deli i politički analitičar Milan Nikolić, koji smatra da u novoj Vladi mora da postoji ozbiljan timski rad za dobrobit građana i da je vreme za nacionalno pomirenje.

"Građani bi želeli da vide timski rad, brigu političke elite o građanima Srbije, brigu za prosečnog građanina, za one siromašne, nezaposlene, one, kojima tranzicija nije donela mnogo", kaže Nikolić za RTS.

Nikolić smatra da ne treba zaboravljati istoriju, već je treba prepustiti istoričarima da oni razmatraju ko je bio u pravu, a ko u krivu.

Kako kaže, vreme je da se Srbija okrene budućnosti i da se zaborave stare svađe koje ne donose nikakve rezultate.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво