Читај ми!

Ukrajinska ambasada pozvala Srbiju da pomogne u elektroenergetskoj opremi

Ambasada Ukrajine u Beogradu saopštila je da su milioni njihovih stanovnika u gradovima suočeni sa pretnjom potpunog nestanka struje, što bi moglo da dovede do humanitarne katastrofe i pozvala vlasti, civilno društvo, preduzetnike i građane Srbije da pomognu ljudima u toj zemlji.

U javnom pozivu, Ambasada ističe da su za Ukrajinu važni svaki generator i autotransformator, transformatori i visokonaponska oprema, i to odmah, jer kako navode, sutra može biti kasno.

U saopštenju se navodi da Ukrajina dobija pomoć iz celog sveta u opremi za stabilizaciju energetskog sistema, ali da to nije dovoljno.

"Moskva je od 10. oktobra ispalila više od hiljadu projektila na objekte energetskog sistema Ukrajine. Tokom dva meseca raketnih napada, skoro 50 odsto ukrajinskog energetskog sistema (termo i hidro elektrane, kao i visokonaponska mreža) značajno je oštećeno. U Ukrajini nije ostala nijedna elektrana koja nije granatirana", ističe ambasada.

Ukazuje na to da će se zbog toga civilno stanovništvo Ukrajine, uključujući bolnice, škole i vrtiće, suočiti sa nedostatkom stalnog pristupa struji, grejanju i vodi.

Ambasada podseća i da Ukrajina nije stajala po strani kada je Srbija imala probleme u energetskom sektoru, kao i na odluku ukrajinske vlade o predaji 100 tona mazuta tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji u vidu humanitarne pomoći.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво