Читај ми!

Ambasadori Kvinte i OEBS pozdravljaju odluku o odlaganju izbora na KiM

Ambasade zemalja Kvinte i kancelarija Evropske unije pozdravile su odluku o odlaganju izbora u četiri opštine na severu KiM, saopštio je ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode. U ime ambasadora zemalja Kvinte odluku pozdravio i šef Kancelarije Evropske unije (EU) u Prištini Tomaš Sunjog. Odlaganje pozdravio i šef OEBS-a u Prištini Majkl Davenport.

Jorn Rode je na Tviteru ocenio da je takva odluka konstruktivna i da se njome unapređuju napori za promovisanje bezbednije situacije na severu KiM, što je, ističe, ključno za dijalog koji se vodi pod posredstvom EU "kao jedini način za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa" između Beograda i Prištine.

"Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD i Kancelarija EU/Specijalnog predstavnika EU pozdravljaju odluku kosovske vlade i lidera političkih partija da odlože opštinske i izbore za gradonačelnika u četiri severne opštine u ovom trenutku", naveo je Rode.

Američki ambasador i Prištini Džefri Hovenijer izrazio je zahvalnost predsednici privremenih prištinskih institucija Vjosi Osmani i funkcionerima političkih partija na odluci o odlaganju izbora u četiri opštine na severu KiM. 

"Zahvalan sam Vjosi Osmani i zvaničnicima političkih partija na njihovom vođstvu i konstruktivnom angažmanu u odlaganju predstojećih izbora u četiri severne opštine Kosova'', napisao je Hovenijer na Tviteru.

Šef Kancelarije Evropske unije (EU) u Prištini Tomaš Sunjog pozdravio je u ime ambasadora zemalja Kvinte, odluku Prištine o odlaganju izbora na severu KiM za 23. april 2023. godine.

"Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Država i Kancelarija EU/EUSR pozdravljaju odluku kosovske vlade i lidera političkih partija da u ovom trenutku odlože opštinske i izbore za gradonačelnike u četiri opštine na severu", napisao je Sunjog na Tviteru.

Ta konstruktivna odluka, kaže, unapređuje napore da se promoviše sigurnija situacija na severu KiM, što je ključno za dijalog, uz posredovanje EU, kao jedinog načina kretanja napred za "postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa" Beograda i Prištine.

Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Prištini Majkl Devenport pozdravio je odluku predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani da odloži vanredne izbore na severu KiM za 23. april naredne godine.

"Pozdravljam odluku predsednice Osmani i lidera političkih partija da odlože održavanje izbora za skupštine opština i gradonačelnike na severu. Svi treba da iskoriste ovu priliku da smanje tenzije i fokusiraju se na dijalog", napisao je Davenport na Tviteru.

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani saopštila je da se izbori na severu KiM odlažu za 23. april 2023. godine zbog postojećeg nivoa rizika.

Više zapadnih zemalja pozvalo je ranije vladu u Prištini da odloži vanredne izbore u opštinama na severu Kosova i Metohije, koje su vlasti u Prištini prethodno zakazale za 18. i 25. decembar.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво