Читај ми!

U skupštini u Prištini novih deset srpskih poslanika; Srpska lista: Sprečeno ostvarenje Kurtijevog plana

Poslanici Srpske liste koji su pre desetak dana podneli ostavke, zamenjeni su danas novim poslanicima, među kojima je većina sa iste liste, a jedan iz Građanske inicijative SPO. Kako navodi Srpska lista, devet poslanika te liste tehnički je verifikovalo mandate i na taj način ih zadržalo u sigurnim rukama, i odmah napustilo sednicu skupštine. Naglašavaju i da ova "strateška i politička odluka neće ni na koji način zaustaviti proces napuštanja kosovskih institucija na severu Kosova i Metohije".

Novi poslanici su: Milan Kostić, Zoran Maksimović, Olivera Zdravković, Milan Joksimović, Ksenija Božović, Radoš Mihajlović, Nenad Radenković, Svetislav Jokić, Biljana Maksić i Cvetko Veljković.

Na konferenciji za novinare Milan Joksimović, jedan od novih poslanika, rekao je da su srpski poslanici samo tehnički verifikovali mandate, kako mandati u skupštini koji pripadaju Srbima ne bi dospeli u ruke Aljbina Kurtija.

"Zbog novih saznanja do kojih smo došli, o opasnom i antisrpskom planu Aljbina Kurtija da, uz pomoć njemu lojalnih kvazi-Srba, u skupštini pokrene postupak novog ustava s ciljem ukidanja zagarantovanih prava našem narodu na Kosovu i Metohiji, samo smo tehnički verifikovali mandate", rekao je Joksimović.

Jedan od novih poslanika Joksimović naglasio je da je "jedini cilj tog poteza da naši mandati ne dospeju u ruke Kurtija i njegovih kolaboracionista koji srpskom narodu na KiM ne žele ništa dobro". 

Pored devet predstavnika Srpske liste, među srpskim poslanicima je i Cvetko Veljković iz Štrpca, na poslednjim izborima je nastupio kao kandidat GI SPO.

Pošto su položili zakletvu, svih deset srpskih poslanika napustilo je sednicu. 

U skupštini su zamenili Igora Simića, Slavka Simića, Miljanu Nikolić, Zorana Mojsilovića, Vericu Ćeranić, Branislava Nikolića, Miloša Perovića, Ljubinka Karadžića, Jasminu Dedić i Draganu Antonijević.

Oni su početkom prošle nedelje vratili svoje mandate skupštini, solidarišući se sa Srbima na severu KiM, koji su odlučili da napuste sve kosovske institucije zbg suspenzije komandira policije regiona sever Nenada Đurića, odluke o preregistraciji vozila i neformiranja ZSO.

Srpska lista: Sprečeno ostvarenje Kurtijevog plana

Devet poslanika Srpske liste tehnički je verifikovalo mandate, na taj način ih zadržalo u sigurnim rukama, i odmah napustilo sednicu skupštine, saopštila je Srpska lista. 

"Današnjom strateškom odlukom je najdirektnije sprečeno da se ostvari plan Aljbina Kurtija i njemu podobnih Srba da se izmene ustav i zakoni kojima se garantuju prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Namera Kurtija i Rade Trajković, ali i ostalih poput nje, bila je izglasavanje izmena ustava koje bi vodile ukidanju srpskih opština, otimanju imovine od Srpske pravoslavne crkve, ukidanje srpskog jezika, prava na zastupljenost u institucijama", navodi se u saopštenju.

"Naglašavamo da ova strateška i politička odluka neće ni na koji način zaustaviti proces napuštanja kosovskih institucija na severu Kosova i Metohije kojim se gase sve kosovske institucije na toj teritoriji, a kao odgovor na kršenje Briselskog sporazuma, maltretiranje srpskog naroda i gaženje svih ljudskih prava", ističe se u saopštenju.

"Želimo da naglasimo da je naš cilj da se zaštiti naš narod, mir i sigurnost, ali i ne dozvoli Kurtiju i Radi Trajković da kroje kapu srpskom narodu i odlučuju o našim životima", zaključuje Srpska lista. 

Srpska lista saopštila je 15. novembra da neće učestvovati na izborima koje je Priština raspisala za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova i Metohije. 

Predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Omani raspisala je za 18. decembar, vanredne izbore za predsednike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan. 

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво