Читај ми!

Lajčak sa Bisljimijem o tablicama: Hitno pronaći rešenje

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je sa glavnim pregovaračem Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnikom Bisljimijem o aktuelnoj krizi u odnosima dve strane, naročito o pitanju registarskih tablica.

Miroslav Lajčak je na Tviteru naveo da je potrebno da se hitno pronađe rešenje kako bi se obezbedila bezbednost i stabilnost na terenu i naglasio da su neprihvatljivi bilo kakva eskalacija i nasilje.

"Sa Besnikom Bisljimijem danas, razgovaram o aktuelnoj krizi u odnosima Kosova i Srbije, posebno o pitanju registarskih tablica. Moramo hitno da pronađemo rešenje da obezbedimo bezbednost i stabilnost na terenu. Bilo kakva eskalacija ili nasilje su neprihvatljivi", poručio je Lajčak i objavio sliku sa Bisljimijem.

Bisljimi je u razgovoru sa Lajčakom ponovio da je Priština zainteresovana za nastavak redovnih sastanaka, radi "potpune normalizacije odnosa, uz međusobno priznanje u fokusu".

Bisljimi je rekao da su u razgovoru razmotrene opcije za, kako je rekao, "uspešnu zamenu svih ilegalnih registarskih tablica u legalne".

EU očekuje napredak u dijalogu Beograda i Prištine, deeskalaciju i konstruktivnu spremnost da se ide napred, a spremna je da dočeka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih vlasti Aljbina Kurtija čim to bude moguće, ponovio je poruku visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borelja njegov portparol Peter Stano. 

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je juče da je spreman da zakaže sastanak Beograda i Prištine na najvišem nivou "ako pregovarači naprave napredak ka praktičnom rešenju o registarskim tablicama pre roka 21. novembra".

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво