Читај ми!

ЕУ очекује помак у дијалогу Београда и Приштине

ЕУ очекује напредак у дијалогу Београда и Приштине, деескалацију и конструктивну спремност да се иде напред, а спремна је да дочека председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских власти Аљбина Куртија чим то буде могуће, поновио је поруку високог представника ЕУ за спољну политику Жозепа Бореља његов портпарол Петер Стано.

На питање новинара на редовном брифингу за више детаља о припреми евентуалног састанка у оквиру техничког дијалога Београда и Приштине, Стано је рекао да специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак данас у Бриселу разговара с главним приштинским преговарачем Бесником Бисљимијем.

Реч је о радном састанку на којем се траже решења и праве припреме да би лидери могли да се сретну и разговарају на највишем нивоу, рекао је Стано.

А на питање да ли се зна да ли и када у Брисел долази главни преговарач Београда, Стано је одговорио да он не може да говори у име српске стране.

Стано је такође поновио речи високог представника Бореља да се ради о најозбиљнијој кризи по питању КиМ од 2013 године а да ЕУ хоће да помогне да се нађе европско решење за садашњу ситуацију.

"Ми смо спремни да дочекамо и премијера Куртија и председника Вучића у Бриселу на састанак на највишем нивоу. Како је јуче нагласио високи представник, чим то буде могуће и чим они буду спремни да покажу европско понашање тако што ће да нађу европско решење за међусобне проблеме", изјавио је Стано.

Додаје да верује да "ЕУ није она која је највише заинтересована да нађе решење" и да "то морају да буду обе стране, зато што оне имају одговорност да нађу пут за излаз из ове ситуације".

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво