Читај ми!

Dijalog i crvene linije – šta će biti odgovor Beograda na novu inicijativu iz Brisela

O najnovijim potezima Prištine i reakciji Srba u pokrajini, predsednik Srbije sutra će izvestiti Vladu na hitnoj sednici. Nakon toga razgovaraće sa kineskim i ruskim ambasadorima, Sinodom SPC i patrijarhom. Detalje razgovora, ali i pritisaka koji dolaze sa Zapada, predsednik će, kako je najavio, otkriti narednih dana. Govoriće i o najnovijim pritiscima da se prihvati nemačko-francuski predlog za odnose Beograda i Prištine. Povodom tog predloga oglasili su se i evropski zvaničnici.

Zbog poslednjeg poteza Aljbina Kurtija - suspenziju komandira policije na severu Kosova i Metohije, Srbi sa Kosmeta najavili su napuštanje svih prištinskih institucija. Taj potez, kaže direktor kancelarije za KiM, analizirali su cele noći i sa predsednikom Srbije, a konačna odluka trebalo bi da bude poznata tokom vikenda.

"Naš narod je jasno i nedvosmisleno poručio da će učiniti apsolutno sve da se bori da odbrani svoje pravo da opstane na KiM, naš narod rekao i to da će na demokratski i miran način učiniti sve da pokaže otpor nezakonitim potezima Prištine i Kurtija", kaže Petar Petković.

Kurti je, kaže, izjavama u Berlinu zadao smrtonosni udarac svakoj daljoj saradnji i Briselskom sporazumu.

Takođe iz Berlina prvi put se jasno čuo stav Brisela - da će podržati francusko-nemački predlog za rešenje kosovskog pitanja i da će ga integrisati u dijalog.

U sledećim danima videćemo kakav će biti odgovor na ovaj predlog, kaže evropski komesar za spoljnu politiku EU Žozep Borelj.

"Ja se nadam da će to dozvoliti napredak i korak napred u procesu. Potrebno je da se prevaziđe nasleđe prošlosti i da se normalizuju odnosi između Beograda i Prištine. Hvala Nemačkoj i Francuskoj na podršci za ovaj plan. Normalizacija odnosa veoma je važna za napredak obe strane na evropskom putu", kaže Borelj.

Bez detalja o tome šta u tom predlogu piše, potvrdu da će postati zvanični deo dijaloga u Briselu daje šef kancelarije EU u Beogradu Emanuel Žiofre.

"Ono što se zove nemačko-francuska inicijativa je pokušaj da se ide dalje u pronalaženju sveobuhvatnog i pravnoobavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine i to je deo paketa u pregovorima jer, osim u reformama, moramo da vidimo napredak u dijalogu. Upravo o tome se radi u ovom dokumentu", kaže Žiofre.

Beograd privržen dijalogu  

Odgovor Beograda biće u formi non pejpera, ranije je najavila predsednica Vlade. Njime će, kažu upućeni, Beograd poslati poruku da ostaje privržen dijalogu.

"U tom non pejperu ćemo reći naš principijelan stav vezano za pitanje koje sadrži predlog, i ja mislim da će tu biti i jasnih poruka šta su crvene linije Srbije i jasna poruka", kaže nekadašnji diplomata Zoran Milivojević.

Ističe da Beograd teško može da prihvati uslovljavanje da u osnovi tih pregovora i predloga stoji statusno pitanje, odnosno izjašnjavanje o priznavanju nezavisnog Kosova, kaže Milivojević.

Predlog Berlina i Pariza nekadašnji predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović čita kao nastavak pritisaka na Srbiju.

"Što dovodi do zaključka da se ovde radi o jednoj metodologiji da se potpisuju sporazumi ne da bi se sprovodili nego da bi se kupovalo vreme, a onda ono što niste mogli da postignete u trenutku potpisivanja sporazuma prepustite vremenu, pa posle izvesnog vremena napravite pritisak po sistemu svršenog čina i onda tražite neke nove, a za stare sporazume kažete da su to sad prevaziđeni okviri. To nam se neprekidno događa, to nije partnerski odnos i korektan i normalan pristup", kaže Čović.

Na normaliziaciju situacije, smirenost, uzdržanost i povratak dijalogu poziva i šefica UMNIK-a, izražavajući zabrinutost u vezi sa aktuelnim dešavanjima i potencijalnom eskalacijom.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво