Читај ми!

Руши ли немачко-француски план Бриселски споразум

Немачко-француски план руши Бриселски споразум, јер не само да постаје део преговора већ и доноси обавезе од којих се неће одустати, каже некадашњи дипломата Зоран Миливојевић. Поручује да се тако улази у период нових притисака и условљавања. Некадашњи потпредседник Владе Небојша Човић сматра да је реч о "непристојној понуди", јер, истиче, у њему нема ничег што бисмо могли макар делимично да прихватимо.

Некадашњи дипломата Зоран Миливојевић каже да се на самиту у склопу Берлинског процеса није чуло ништа ново, те да је најважнија порука председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен да ће немачко-француски предлог постати платформа ЕУ у будућим преговорима о нормализацији односа Београда и Приштине.

"То значи да ће у ствари то бити не само платформа и део преговора већ и обавеза у будућим преговорима и да се од тога неће одстати. Са друге стране, то значи да се потпуно по страни ставља Бриселски споразум и обавезе ЕУ и покушава да се све то прескочи", рекао је Миливојевић.

То је, истиче, опасно јер се улази у период нових притисака и условљавања.

"Ми нисмо видели до краја тај споразум, али видимо да он наступа са позиције да се преговори убрзају, да се до неког конкретног решења дође у што краћем могућем року, имајући у виду и контекст Украјине и свега што се дешава у Европи. Још једна ствар која је неповољна за нас – да се инсистира на некој врсти признавања Косова на крају ових преговора", каже Миливојевић.

Сматра да Београд неће одустати од принципијелних ставова да се поштује све што је раније договорено, јер је тешко да се без тога у наредном периоду може наставити дијалог.

Напомиње да верује у повратак за преговарачки сто, али под условом да се на њега стави Бриселски споразум.

"Овај документ руши Бриселски споразум на начин како је постављен и са најновијом поруком да ће он бити носећи у будућим преговорима", рекао је Миливојевић.

Додаје да га не чуди реакција Срба на КиМ и предлог да се напусте косовске институције, јер се, како каже, српска страна тера у позицију где нема друге могућности. Додаје да је ово и покушај да се изврши притисак на пет држава чланица ЕУ које не признају тзв. државу Косово да промене став.

"Тиме би већина и западни центри моћи практично решили проблем КиМ на начин који одговара њиховим интересима", рекао је Миливојевић.

Шта ће бити у "нон-пејперу"

Миливојевић истиче да одговор "нон-пејпером" на овај предлог значи да Београд неће дати обавезујући одговор, али да ће поручити да остаје привржен дијалогу.

"Биће јасних порука шта су црвене линије Србије и да тешко да Србија може да прихвати условљавање да у основи тог предлога стоји статусно питање, односно изјашњавање о признавању независности Косова", каже Миливојевић.

Коментаришући питање дронова који у централну Србију улазе са територије КиМ, Миливојевић истиче да је крајње време да се Кфор о томе изјасни, јер, додаје, они знају шта се дешава.

"То нама показује да се ипак иде ка некој врсти заоштравања, да расте притисак на Србију, да не можемо бити оптимисти око 21. новембра", рекао је Миливојевић додавши да ситуација око КиМ не би била таква да потези Приштине немају подршку са Запада.

"Бојим се да идемо према ескалацији уколико не дође до промене става у западним центрима моћи", рекао је Миливојевић.

Човић: Немачко-француски предлог је непристојна понуда

Некадашњи потпредседник Владе Србије Небојша Човић каже да у немачко-француском предлогу, према ономе што је познато, нема ниједног елемента који можемо да прихватимо ни делимично, јер директно угрожава и Резолуцију 1244 и Устав Србије.

"То је по мени непристојна понуда, наставља се притисак. Они играју на неко време које није реално, егоцентрични су рокови, помиње се 24. фебруар 2023. године", рекао је Човић напоменувши да се већ 20 година ништа није решило по том питању.

Додаје да се сада помиње правно обавезујући документ, као да сви потписани до сада нису били правно обавезујући, те подсећа да ниједан споразум до сада није спроведен до краја.

Споразуми се потписују не да би се спроводили већ да би се куповало време, рекао је Човић поручивши да се то на крају заврши притисцима.

Што се тиче порука из Брисела о ситуацији на КиМ, Човић каже да га помало брину изјаве европских званичника и напомиње да је ту по среди игра речима.

"Они се непрекидно играју речима. Прво је било признање, сада је прихватање реалности. Очигледно је да не одустају од концепта да је Косово независно", каже Човић.

Истиче да нема јасних порука да се зауставе провокације Приштине, већ се оне, како каже, толеришу.

"Није тачно да не могу да обуздају Куртија, нека само обуставе њихове фондове којим финансирају тај део наше окупиране државе", рекао је Човић.

"Додатно условљавање Србије, притисак мора да се издржи" 

Напомиње да већ 20 година стиже порука да земље региона припадају Европи, да ЕУ може бити потпуна само са Западним Балканом, али да је процес придруживања ЕУ стопиран.

"Нисам присталица оне варијанте Европа или смрт. Ми смо Европа и то нико не може да нам узме, али ови процеси чини ми се да уопште нису искрени. Јер да смо хтели да решимо велике проблеме у региону, ЕУ је то могла одмах да уради интеграцијом целог региона у ЕУ", рекао је Човић.

Истиче да је пуно обећавано што се тиче пријема Србије у ЕУ, а да се сада не види приступни потенцијал, нити је јасна перспектива ЕУ због свих догађаја на глобалном нивоу.

Указује на то да се Србија стално додатно условљава, али да притисак мора да се издржи.

"Сав притисак ће проћи, али када једном дате и одрекнете се дела своје територије, то је неповратно. Неке ствари морају да се издрже уколико су у питању национални и државни интереси", рекао је Човић.

Говорећи о дроновима који лете у близини административне линије, истакао је да се у ситуацијама када у њима има посаде прво шаље упозорење, а после тога се обарају.

"Такве ђаволе који летуцкају, да ли је економски или војни – он носи камеру – треба скидати одмах, по цену да га гађате праћком", наглашава Човић.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво