Читај ми!

Vučić na Brdu kod Kranja: Bez tenzija i nepristojnih reči, ali razlike po mnogim pitanjima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da na sastanku lidera regiona na Samitu na Brdu kod Kranja nije bilo tenzija i da je bila bolja atmosfera nego prošle godine. Predsednik je izjavio da nova "armatura" pregovora o KiM podrazumeva intenzivnije razgovore i "žurbu" Zapada da izmaknu Putinu argument priznanja Kosova zbog Ukrajine. Vučić je rekao da je zahvalan Zoranu Milanoviću što je podržao Srbiju na evropskom putu kao i da sa njim nije razgovarao o optužnicama za ratne zločine.

Na skupu lidera Zapadnog Balkana usvojen je zajednički zaključak, čija je glavna poruka da se reafirmiše podrška ubrzanju evropskog puta Zapadnog Balkana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da na sastanku lidera regiona na Samitu na Brdu kod Kranja nije bilo tenzija, ali je bilo razlika po mnogim pitanjima.   

"Razlike nisu tenzije. Razlika je bilo po mnogim pitanjima, drugačiji je naš pristup odnosima sa Prištinom, nego drugih. Gotovo svi ovde, ne računajući BiH, zbog srpskog stava u BiH, priznali su nezavisno Kosovo. Mi nismo i nećemo", rekao je Vučić.

To je, kaže, jedna od razlika, koja se jasno videla iz diskusije njega i Vjose Osmani.

Razlike su, kaže, i po pitanju BiH, i stava predsednika Hrvatske Zorana Milanovića oko konstitutivnosti, koji je, kaže, i Srbija podržala jer je u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

"Bilo je civilizovano, normalno, nikakvih tenzija nije bilo, niti nepristojnih reči, ako ste to očekivali", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara na Brdu kod Kranja, nakon plenarnog zasedanja u okviru procesa "Brdo-Brioni".

Predsednik Srbije izjavio je da su lideri regiona u okviru Procesa Brdo-Brioni ove godine više želeli da čuju jedni druge i da je bila bolja atmosfera nego prošle godine, iako mu se čini, kako kaže, da je sada situacija teža.

Predsednik Srbije je, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše što Milorad Dodik nije hteo da se rukuje sa ostalim članovima Predsedništva BiH, rekao da se on, Vučić, rukovao sa njima i da je bila normalna atmosfera.

"Zapadu se žuri s Kosovom da bi uzeo argument Putinu"

Predsednik Vučić izjavio je da nova "armatura" pregovora o Kosovu podrazumeva intenzivnije razgovore i "žurbu" Zapada da izmaknu Putinu argument priznanja Kosova zbog Ukrajine.

On je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da će pregovarački proces izgledati potpuno drugačije, jer će biti mnogo dolazaka različitih stručnjaka, iz dva razloga:

"Prvo je da niko ne želi novi sukob na Balkanu, a druga stvar je da žele da izvuku argument Putinu iz ruku koji je on već koristio u razgovorima sa svim zapadnim moćnicima, a to je 'ako ste vi mogli da napravite presedan sa Kosovom, mogu i ja'. Oni tu hoće da mu izmaknu stolicu i zato im se žuri", objasnio je Vučić.

Naglasio je da to nije laka sutuacija za Srbiju, ali da je njegov posao da obezebedi mir i stabilnost svom narodu. 

"Milanović podržao evropski put Srbije, zahvalan sam mu"

Predsednik Vučić rekao je posle sastanka lidera regiona na Brdu kod Kranja da je zahvalan hrvatskom predsedniku Zoranu Milanoviću što je podržao Srbiju na evropskom putu kao i da s njim nije razgovarao o optužnicama za ratne zločine.

"Šta ima da razgovaramo o optužnicama, zna se ko su nadležni organi", rekao je Vučić i napomenuo da tužioci podižu optužnice, a sudovi sude.

Vučić je na pitanje novinara o odnosima sa Hrvatskom podsetio da je u tamošnjoj javnosti pominjano da će biti uhapšen ako se pojavi u Jasenovcu i podsetio da mu vlast u Zagrebu nije dozvolila da ode u Jasenovac i položi cvet.

"Svi drugi mogu, samo ja ne mogu. A ja sam zadovoljan jer o Jasenovcu se od 1945. nije toliko govorilo kao kada su meni zabranili da položim jedan običan cvet", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara posle samita Brdo-Brioni da li je sa Milanovićem razgovarao o mogućoj poseti Jasenovcu, jer se bliži 17. septembar, i na konstataciju novinara da je pre par dana u Jasenovcu bio član Predsedništva BiH Milorad Dodik, Vučić je rekao:

"Svi mogu, ali postoji zabranjen grad za jednu osobu, a to je onaj koji se nalazi na čelu Srbije. Postoji tu mnogo problema, ali o tome ne želim da pričam. Ne verujem da ima išta od toga. Ja sam sve ono što oni ne bi želeli da jesam."

Rekao da vlasti u Zagrebu mogu da blokiraju Srbiju na evropskom putu i da bi odjednom postale mnogo popularnije u Srbiji.

"Ja se tome ne bih obradovao, ali većina građana bi se obradovala. Upravo zato što to proističe iz stava da EU ne uživa baš veliku popularnost u Srbiji", rekao je Vučić.

Ocenio je da to nije baš pametno ni dobro i dodao kako je upravo zato zahvalan Milanoviću na današnjem racionalnom stavu da podrži evropski put Srbije. 

"Nećemo odustati od evropskog puta"

Aleksandar Vučić izjavio je da je suština rasprave bila kako zemlje vide Evropu i šta mogu da očekuju od Evrope i naveo da je EU sada najmanje popularna kod građana Srbije, ali da naša zemlja neće odustati od evropskog puta.

Na pitanje novinara hoće li doći iduće godine na taj skup, Vučić je rekao da hoće uvek kada ga neko pozove.

"Kad me ko pozove, ja sam uvek spreman da razgovaram i lepo smo pristojno razgovarali, a suština rasprave je bila kako mi vidimo Evropu i šta možemo da očekujemo od Evrope. Tu su različita očekivanja u regionu. Ja dolazim iz zemlje koja se nalazi na evropskom putu i neće da odustane od njega, ali u kojoj je EU najmanje popularna", naveo je Vučić.

"Kada bi danas bio referendum o ulasku Srbije u EU, voleli vi nas ili ne, građani Srbije bi rekli – ne. Nadam se da ćemo uspeti to da promenimo u mesecima i godinama pred nama", istakao je Vučić.

Kaže da je takvo raspoloženje prema EU kod građana Srbije iz mnogo razloga, a da je jedan od njih svakako to što su danas svima u EU puna usta teritorijalnog integriteta Ukrajine, iako su ga u slučaju Srbije pogazili kao maljem.

Ljudi u Srbiji tu vrstu licemerja ne mogu da prihvate, ali se nadam da će taj racionalni impuls kod građana da proradi i da razumemo šta su nam stvarni interesi i da to odvojimo od emocija, poručio je Vučić.

Kaže da se trudi da građanima na razuman način objasni šta se dešava, ali da je danas u Srbiji jasna i nedvosmislena većina građana protiv ulaska Srbije u EU. I nikada nije bila ta većina jasnija, dodao je Vučić.

Predsednik Slovenije Borut Pahor izrazio je zadovoljstvo što su na sastanku lidera Zapadnog Balkana Procesa "Brdo-Brioni" usvojeni zaključci. Pahor je naveo da su na Samitu na Brdu kod Kranja ukazali i na značaj proširenja EU.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво