Читај ми!

Самит Процеса Брдо-Бриони - усвојен документ од шест тачака, фокус на убрзање европског пута Западног Балкана

Одржава се 11. самит Процеса Брдо-Бриони. На данашњем скупу лидера Западног Балкана усвојен је заједнички закључак, чија је главна порука да се реафирмише подршка убрзању европског пута Западног Балкана, каже председник Србије Александар Вучић.

Александар Вчић је новинарима после седнице у оквиру процеса Брдо Бриони рекао да је усвојен документ од шест тачака.

"Основна тачка је реафимирмација убрзаног европског пута целог региона. Такође је једна тачка подршка визној либерализацији за све у региону, те и подршка давању кандидатског статуса БиХ", објаснио је Вучић.

Указао је на то да је важна тачка и да се упути молба за неку врсту подршке ЕУ због тешке енергетске ситуације у којој се нашао и Западни Балкан.

"Ако добијемо добро, ако не, ником ништа", рекао је Вучић.

Пренео је да су учесници показали много разлика, дијаметралних ставова, али да је разговор текао цивилизовано и рационално.

Домаћин самита на Брду код Крања је председник Словеније Борут Пахор, који је рекао да је циљ овогодишњег скупа поспешивање европске перспективе региона.

Александра Вучића су, по доласку, дочекали домаћини скупа, председници Словеније и Хрватске, Борут Пахор и Зоран Милановић.

На самиту, који је почео у 11 сати, учествују и председник Албаније Бајрам Бегај, тројица чланова Председништва БиХ, Жељко Комшић, Милорад Додик и Шефик Џаферовић, председник Црне Горе Мило Ђукановић, Северне Македоније Стево Пендаровски и председница привремених приштинских институција Вјоса Османи.

Након пленарног заседања, следи конференција за новинаре домаћина самита, као и одвојене изјаве званичника, после чега се настављају разговори на радном ручку и билатералним састанцима.

Вече уочи самита, председник Словеније приредио је неформалну вечеру за учеснике скупа, а претходно су он и Милановић одржали састанак на којем су разговарали о темама које ће се наћи на дневном реду.

Како је раније најављено из кабинета словеначког председника Борута Пахора, састанак ће бити прилика да се сагледа тренутна ситуација у региону и, пре свега, да се позову чланице и институције ЕУ да убрзају процес проширења.

"У неформалној атмосфери, лидери ће моћи да размене мишљења и о другим актуелним темама", наведено је у најави скупа.

Претходних година, скупу лидера региона придруживали су се и специјални гости, међу којима некадашња немачка канцеларка Ангела Меркел, ранији председник Аустрије Хајнц Фишер, председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер, председник Пољске Анджеј Дуда, његов италијански колега Серђо Матарела, актуелни председник САД, тада у функцији потпредседника, Џозеф Бајден.

Ове године самит се одржава без страних званичника и представника међународне заједнице.

Ово је једанаести састанак лидера региона, од покретања иницијативе Процеса Брдо-Бриони, 2010. године, када су тадашњи словеначки и хрватски премијер, Борут Пахор и Јадранка Косор, након потписивања споразума о арбитражи између две земље, желели да дају пример лидерима Западног Балкана и подстицај за решавање билатералних питања и повећање темпа на европском путу.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво