Читај ми!

Samit lidera inicijative “Otvoreni Balkan“, gosti Abazović, Tegeltija, Sijarto i Čavušoglu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Dimitar Kovačevski predsedavaju Samitu u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".

Samitu prisustvuju i predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, predsedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija, ministri spoljnih poslova Mađarske i Turske Peter Sijarto i Mevlut Čavušoglu.

Nakon otvaranja Samita sastaju se lideri inicijative sa predstavnicima institucija zaduženih za privlačenje investicija u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", a potom i sa predstavnicima kriznih grupa za snabdevanje hranom i energentima u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".

Nakon sastanaka najavljeno je potpisivanje bilateralnih dokumenata – biće potpisan prema najavama iz Ministarstva poljoprivrede – sporazum koji će regulisati saradnju u oblasti prehrambene bezbednosti.

Dva najvažnija dela tog dokumenta odnosiće se na garancije da će Srbija, Severna Makedonija i Albanija imati prioritet u međusobnoj razmeni osnovnih životnih namirnica, kao i na mehanizme sprečavanja reeksporta hrane na treća tržišta.

Nakon potpisivanja najavljeno je iz kabineta zvanično obraćanje medijima.

Poslednji Samit lidera "Otvorenog Balkana" održan je u junu na Ohridu, kada je potpisan niz bilateralnih sporazuma.

Samitu je prethodilo otvaranje prvog međunarodnog sajma vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana", pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Sajam vina je okupio najbolje proizvođače vina u regionu i promoviše Balkan kao sve traženiju vinsku i turističku destinaciju.

To je konkretan korak u ostvarenju cilja inicijative Otvoreni Balkan – zajedničko tržište koje podrazumeva slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga.

Do nedelje, više od 300 izlagača iz 20 zemalja sveta predstaviće najbolje iz svojih vinarija.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво