Читај ми!

Vučić: Od 1. septembra pokušaće da promene tablice, neće biti Evroprajda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da, bez obzira na optimistične izjave nekih evropskih predstavnika, trenutno ne vidi rešenje za tablice na KiM. Kaže da Evroprajda neće biti i da ta odluka ne može da se promeni.

Aleksandar Vučić je rekao da će Priština svakako od 1. septembra nastaviti sa svojom kampanjom i pokušati da natera Srbe da promene tablice na svojim vozilima.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše to što je Žozep Borelj imao optimističnu izjavu da će pitanje tablica biti rešeno kao pitanje dokumenata.

"Evropski političari su od mene mnogo pametniji i ozbiljniji i ne moraju da budu mrgudi kao ja i da imaju optimističan scenario u glavi. Ne vidim u ovom trenutku nikakvo rešenje i 1. septembra oni će ići sa svojom kampanjom i pokušati da nateraju Srbe da promene tablice. Mislim da u tome neće imati velikog uspeha", istakao je Vučić na konferenciji sa kubanskim šefom diplomatije.

Kaže da je Aljbin Kurti u Briselu rekao da veruje da će imati velikog uspeha – da Srbi zamene KM tablice.

"To je proces koji će da traje, mi smo svakako od 1. septembra suočeni s tim problemom, ne postoji mogućnost da se pre 1. septembra to reši. Ali ostaje nam da čekamo i vidimo, očekujem važne razgovore posle Otvorenog Balkana i posete Erdogana. Imaćemo mnogo posrednika koji će dolaziti iz Evrope i sveta, ali u ovom trenutku ne vidim nikakvu mogućnost pomaka jer ne postoji želja kod Prištine da razgovara o racionalnim i kompromisnim rešenjima", rekao je Vučić.

Na kraju je ironično dodao da možda, ipak, Evropljani bolje znaju šta će se desiti.

"Ne razmišljamo o promeni politike prema sankcijama Rusiji"

Vučić je, na pitanje kako će se država u narednom periodu ponašati, s obzirom na velike pritiske da se uvedu sankcije Rusiji, odgovorio da se Srbija izjasnila o tome pre skoro 190 dana na osnovu odluka Saveta za nacionalnu bezbednost.

Vučić je naglasio da se uopšte u ovom trenutku ne razmišlja o promeni naše politike.

"Mislim da se pokazalo pametnim koju politiku vodimo bez obzira na sve teškoće i pritiske. Neko bi rekao da bi mogao da se snimi petparački film ako bi se napisalo kada bih ispričao šta smo sve prošli od pritisaka u vezi sa sankcijama. To bi bilo obima Marksovog 'Kapitala'", istakao je on.

Vučić je rekao da ga čekaju važni sastanci u vezi sa energijom, a to je sve povezano sa finansijama i svim drugim.

Rekao je da je spreman da provede novinare kroz predsedništvo da vide na njegovom spratu da je sva svetla pogasio, pa i, kako kaže, frižiderče u kojem drži "Kolu zero" i vodu, i da je to njegov doprinos štednji.

Vučić: Neće biti Evroprajda, nećemo menjati odluku

Predsednik Vučić je rekao da je doneta odluka da neće biti Evroprajda i da ona neće biti menjana.

"Upravo smo doneli odluku da se ne održi Parada. Može da zove Bajden mene ili Brnabićevu, koga kog, mogu zvati Putin ili Erdogan, neće biti promene odluke", podvukao je Vučić.

Predsednik je poručio da je o toj manifestaciji razgovarao i sa ministrom unutrašnjih poslova, kao i sa premijerkom Anom Brnabić, te da su se saglasili da je zarad očuvanja mira u zemlji najbolje da se Evroprajd ne održi.

Takođe, Vučić je rekao da se o tome razgovaralo i sa onima koji podržavaju Evroprajd, kao i sa onima koji su protiv njega.

Rekao je da razume strance koji se ovde bore za svoje interese, ali da ne razume ljude iz Srbije koji kažu da hoće baš da se prošetaju i da vide da li će država da ih zaštititi.

Vučić je rekao da "ispada da država treba da pusti huligane da ih prebiju, kako bi onda mogli da kažu kako su bili u pravu kada su rekli da država nije htela da ih zaštiti".

Povodom najava organizatora Parade i dela opozicije da će uprkos zabrani šetati Beogradom, Vučić je rekao da će odluka Vlade o zabrani biti poštovana i da se niko ne igra sa odlukom države.

Vučić je dodao da država nije srećna zbog zabrane tog skupa i još jednom istakao da država ima sada važnije probleme, kao što su KiM i energetika.

"Kada imate sve te probleme i pritiske oko uvođenja sankcija Rusiji, a znamo da ne donose ništa dobro na našem primeru jer smo bili žrtve tih sankcija. Kada sve to imate dolazi do ekstremizacije političke scene, opozicija hoće u proteste zato što će da bude zabranjen Prajd, a neki su protestovali zato što nije zabranjen. I jedni i drugi su protestovali protiv države", naglasio je Vučić.

"Potreban novi blok pristojne i normalne Srbije"

Vučić je poručio da treba da pokušamo da budemo normalni kada je reč o pitanju Parade, prema tih sedam do 10 odsto ljudi koji su naši građani.

"I o njima moramo da brinemo i to su naši braća i sestre i da i njima kažemo – ne morate baš uvek prst u oko da ubodete svakome da biste dokazivali nešto da jeste".

Vučić ističe da mora da se zaštiti normalnost u Srbiji i da zato država neće dozvoliti nikakvo nasilje, bilo o kojoj strani da je reč, i onih koji su protiv i za održavanje Parade.

Kaže da razume strance koji imaju tu svoj interes, ali da ne razume domaće političare i stranke koji se direktno bore protiv interesa Srbije.

"Važno će zato biti da formiramo blok normalnosti i pristojnosti – Srpski blok. Ne mislim nacionalno već i građanski i nacionalno i blok pristojnosti koji će da se suprotstavi i jednima i drugima", poručio je Vučić.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво