Читај ми!

Вучић кубанском министру: Србија не заборавља своје пријатеље

Председник Србије Александар Вучић уручио је министру спољних послова Кубе Бруну Едуарду Родригесу Париљи Орден српске заставе првог степена. Вучић је захвалио Хавани на доследној подршци очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије и нагласио да ће Србија остати на позицијама противљења санкцијама Куби. Међународна заједница не може да дозволи да се заборави трагедија коју је НАТО 1999. године водио против Србије, поручио је кубански министар.

Председник је шефа кубанске дипломатије одликовао за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа Србије и Кубе.

"Неизмерна ми је част и посебно задовољство што данас у Београду одликујем министра спољних послова Орденом српске заставе првог степена, приликом његове прве званичне посете, имајући у виду његове нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа Србије и Кубе", казао је Вучић.

Истакао је да Србија не заборавља своје пријатеље и подсетио да је некадашњи председник Кубе Фидел Кастро носилац Ордена за заслуге на ленти.

"Захваљујем на личном доприносу унапређењу свеукупних односа у свим областима заједничког интереса. Уверен сам да ће ова посета допринети очувању билатералних односа две земље", казао је он.

Пренео је да је позвао председника Кубе Мигела Дијаза Канела да посети Србију, изражавајући захвалност на величанственој посети која је њему организована у Хавани 2017. године.

Захвалио је Куби на доследној подршци очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије, истичући да је то одраз привржености Кубе поштовању принципа међународног права.

Нагласио је да ће Србија остати на позицијама противљења санкцијама Куби, и да та земља увек може да рачуна на нашу подршку.

"Велико хвала за пријатељство. Никада нећу заборавити свој веома садржајан искрен и исцрпан разговор који сам имао са Раул Кастром приликом моје посете Куби", рекао је он.

Париља: Признање за цео кубански народ

Министар спољних послова Кубе Бруно Едуардо Родригес Париља поручио је да српско одликовање не доживљава лично, већ као признање целом кубанском народу, поручујући да је Куба увек била на страни Србије.

Кубански министар је истакао да се 1999. године, како је навео, десила "грозна епизода" и да међународна заједница не може да дозволи да се заборави трагедија коју је НАТО 1999. године водио против Србије.

"Велики глас команданта Фидела Кастра, је у тим тешким моментима био уз вас, као што је Куба увек била на страни правде", рекао је Париља.

Он је нагласио да Куба, кроз историју, чврсто посвећена миру, независности, поштовању територијалног интегритета и суверенитета, правди, промовисању дијалога и сарадње на међународном нивоу и поштовању међународног права.

"Након 120 година дипломатских односа Кубе и Србије, који никада нису били прекинути, желимо да продубимо наше историјске односе, које везује наша два братска народа", поручио је Париља. 

Вучић: Србија на страни међународног права

Вучић је, одговарајући на констатацију да је шеф кубанске дипломатије рекао да је Куба увек на страни правде, и питање колико су земље које подржавају независност Косова на страни правде, рекао да је за нас важно да имамо добро разумевање са Хаваном.

"Министар Париљо је један од најугледнијих и поштованијих дипломата у карипском и латиноамеричком савезу", подсетио је он.

Вучић је указао да је кубански министар, пошто је њихова флота авиона у тешком стању, јер су углавном руске летелице, које су заустављене санкцијама, путовао из Хаване до Мадрида, из Мадрида до Рима и Рима до Београда само да би разговарао са српским властима.

"Они су свакако на страни међународног права. Али свако има своју правду и тешко ћете је објективизотвати у међународним односима. Оно што можете објективизовати јесте да ли сте на страни Повеље УН, резолуција које су доносиле УН. Куба јесте подржавајући интегритет Србије, КиМ као део Србије, као и Србија која је на страни међународног права у свим случајевима међународних спорења, јер наша једина политика може бити поштовање УН и Повеље УН", истако је Вучић.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво