Читај ми!

Kurti bi da razgovara sa SPC na KiM o imanju Visokih Dečana

Premijer u Prištini Aljbin Kurti kaže da je spreman da razgovara sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji o 24 hektara zemlje manastira Visoki Dečani koje lokalne vlasti odbijaju da upišu u katastar.

"Kada je reč o manastiru Dečani, mi podržavamo očuvanje kulturnog nasleđa bez obzira na veroispovest, ali kulturno nasleđe i vlasništvo nisu ista stvar. Izrazio sam spremnost da započnemo razgovore sa pravoslavnim verskim vlastima na Kosovu i da nađemo rešenje", rekao je Aljbin Kurti u intervjuu Glasu Amerike na albanskom jeziku.

Međutim, napominje da u Prištini traže da se Beograd ogradi od prošlosti, odnosno Miloševića.

"Jer se radi o 24 hektara zemlje koju je on poklonio manastiru Dečani. Prethodno je to bila javna svojina i ne bi trebalo da zanemarimo tu činjenicu. Želim prihvatljivo rešenje za sve, ne narušavajući princip opšteg dobra, bez štete i diskriminacije bilo koje strane", rekao je Kurti.

Tvrdi da "Srbima na Kosovu nije u interesu" formiranje Zajednice srpskih opština, već da je to "oduvek Srbija želela".

"Ona želi da bude obeštećena, formiranjem nečega poput Republike Srpske u BiH, za činjenicu da su izgubili Kosovo - koje nikada nije ni trebalo da imaju", naveo je Kurti i dodao da je Ustavni sud u Prištini utvrdio da nijedno od sedam poglavlja sporazuma iz 2015. godine nije u skladu sa Ustavom.

Srpska pravoslavna crkve na Kosovu prošle godine je odlučila da prekine sve kontakte sa kosovskim vlastima zbog kršenja vladavine prava i verskih sloboda zajednice, kao i otvorene entičke i verske diskriminacije prema SPC.

"Zbog neviđenog kršenja vladavine prava i verskih sloboda bez presedana protiv naše zajednice SPC na Kosovu je suspendovala kontakte sa kosovskim vlastima. Otvorena etnička i verska diskriminacija prema našoj crkvi nanosi štetu svim građanima Kosova", navodi se u podsećanju monaštva Visokih Dečana objavljenom u junu ove godine.

Iz manastira dodaju da je SPC upozorila međunarodne predstavnike o neophodnosti posebnih mehanizama zaštite, u situaciji kada kosovska vlada otvoreno ne poštuje sudske odluke i potpisane sporazume koje garantuju EU i OEBS u specijalnim zaštićenim zonama verskog kulturnog nasleđa.

"U svom objavljenom Izveštaju američkog Stejt departmenta o slobodi veroispovesti na Kosovu u 2021. godini SAD su kritikovale to što se ne sprovodi odluka kosovskog Ustavnog suda o vraćanju zemljišta Visokim Dečanima", napisali su iz manastira.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво