Читај ми!

Vučić sa potpredsednikom Ekvatorijalne Gvineje o saradnji dveju zemalja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa potpredsednikom Republike Ekvatorijalne Gvineje Teodorom Obijangom Ngemom Mangeom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, posebno u oblasti poljoprivrede, aktuelnoj energetskoj krizi, kao i o gorućim geopolitičkim pitanjima.

Predsednik Aleksandar Vučić je zahvalio na doslednoj podršci Ekvatorijalne Gvineje očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, uprkos pritiscima koje ta zemlja trpi.

Vučić je naveo da je, posebno danas, zarad mira i prosperiteta u celom svetu, neophodno puno poštovanje međunarodnog prava, čijih se principa Srbija čvrsto drži.

Predsednik Vučić je posebno istakao da će Srbija nastojati da pomogne prijateljima u prevazilaženju krize sa hranom i drugim osnovnim životnim namirnicama, ali i u prenošenju znanja i tehnologija iz Srbije u tu zemlju.

"Saglasili smo se da postoje neiskorišćeni potencijali u oblasti poljoprivrede, građevine i energetike, kao i veliko interesovanje kompanija iz naše zemlje da učestvuju u daljem razvoju infrastrukture u Ekvatorijalnoj Gvineji. Cilj nam je da nastavimo saradnju i u oblasti IT sektora, kulture, sporta, ali i obrazovanja", poručio je predsednik Vučić dodajući da će biti nastavljeni razgovori i o međusobnom otvaranju diplomatskih predstavništva u Srbiji i Ekvatorijalnoj Gvineji.

Vučić je uputio poziv predsedniku te zemlje Teodoru Obijangu Ngemi Mbasogu da u skorije vreme poseti Srbiju.

Mange: Srbija krucijalni partner Ekvatorijalne Gvineje

Potpredsednik Mange preneo je pozdrave predsednika Mbasogua i poručio da je Srbija krucijalni partner Ekvatorijalne Gvineje, zbog čega je veoma bitno jačati saradnju dve zemlje u oblastima ključnim za razvoj.

Mange je zahvalio predsedniku Vučiću na naporima koje ulaže kako bi se smanjile posledice, koje ta zemlja trpi zbog sukoba u Ukrajini i istakao da ta zemlja neće zaboraviti donaciju vakcina protiv koronavirusa, zahvaljujući kojoj su spaseni mnogi životi u toj zemlji.

Na sastanku je, takođe, dogovoreno da se poveća broj stipendija za studente iz Ekvatorijalne Gvineje koji žele da se školuju u Srbiji.

Potpisan Sporazum o saradnji u oblasti odbrane

I potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović sastao se sa Mangeom.

Tokom današnjeg susreta, potpisan je Sporazum o saradnji Srbije i Ekvatorijalne Gvineje u oblasti odbrane koji, kako su ocenili Stefanović i Mange, predstavlja dobru osnovu za uspostavljanje i razvoj saradnje i doprinosi unapređenju sveukupnih odnosa dveju zemalja.

Ministar je istakao da uprkos geografskoj udaljenosti dve zemlje vezuju višedecenijski prijateljski odnosi i zahvalio Ekvatorijalnoj Gvineji na nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova i principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Mange je istakao da Ekvatorijalna Gvineja smatra Srbiju važnim partnerom i da je opredeljena za razvoj saradnje u svim značajnim oblastima, od odbrane preko poljoprivrede i građevinarstva do obrazovanja. On je i ovom prilikom zahvalio Srbiji na donaciji vakcina protiv kovida.

Mange se u sredu sastao i sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво