Читај ми!

Vučić: Srbija protiv Belorusije podržala 9 od 25 deklaracija, a protiv Rusije nijednu od 23

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija delimično uskladila sa sankcijama koje je EU uvela Belorusiji, ali da je to još ranije urađeno i da tu nema ničeg novog.

Predsednik Aleksandar Vučić tako je odgovorio na pitanje novinara, da prokomentariše informaciju u medijima da se Srbija uskladila sa ranije uvednim sankcijama EU Belorusiji.

Pojedini mediji su objavili da se Srbija uskladila sa sankcijama koje je Evropska unija u aprilu uvela Belorusiji zbog umešanosti Belorusije u rusku agresiju na Ukrajinu i da to proizlazi iz dokumenta objavljenog na internet sajtu Evropskog saveta, kao i da je Savet 8. aprila usvojio dodatne sektorske mere usmerene na beloruski finansijski i drumski sektor kao odgovor na umešanost Belorusije u rusku agresiju na Ukrajinu.

Vučić je odgovorio na pitanje novinara o usklađivanju Srbije s tim sankcijama:

"Delimično da, a delimično ne. Bilo je nekih 25 deklaracija, sa devet jesmo, a 16 nismo, mislim da je tako otprilike, ali to traje već godinu dana i nema ništa novo, baš ništa."

Vučić je istakao da gleda samo ono što je u našem interesu, kako je rekao, šta možemo, a šta ne možemo, kao i da uzimamo u obzir šta u tome ne bi bilo prijateljski niti korektno.

Predsednik Srbije je dodao da se naša zemlje od 23 deklaracije protiv Rusije, nije pridružila nijednoj.

Na pitanje novinara da prokomentariše zahtev da se Srbija uskladi i s tim delom politike EU, Vučić je dodao da ima mnogo zahteva, ali i naših potreba i da je njegov posao da brine o Srbiji, a ne o EU.

"Brinućemo i o EU kada postanemo njen član. I mnogo nam je važno da imamo dobre odnose i da se nalazimo na evropskom putu, kao i da obezbedimo dovoljno hrane i energenata i brinemo o našem integritetu i ustavu i da vodimo računa o svojoj zemlji i narodu. I mislim da to radimo na veoma dobar način", poručio je predsednik nakon otvaranja 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

"Biće teško, ali imaćemo dovoljno hrane i energenata"

Predsednik je poručio da će Srbija uprkos teškim vremenima i velikim cenama imati dovoljno hrane i energenata.

"Za Srbiju je mnogo lakše kada imate ovakve prijatelje. Ozbiljni ljudi se spremaju za teška vremena i preduzimaju radnje, a ne kao oni koji sve ovo olako doživljavaju. Naše je da radimo i sve ćemo da uradimo da imamo dovoljno hrane i energenata", rekao je Vučić tokom obilaska sa premijerom Orbanom izlagača na sajmu.

Predsednik je istakao da cene nikad nisu bile više, ali da će država uspeti sve da obezbedi.

"Neće biti lako, niti ćemo lako sve to finansirati", naveo je Vučić.

Kaže da je čak jedna zemlja EU juče izašla sa kratkoročnim evroobveznicama i to sa kamatom većom od pet odsto, ali da je opet dobila jedva pola od onog koliko je očekivala.

Vučić je rekao da treba pokriti i budžetski deficit koji je neminovan u uslovima svetskog rata, kakav je ovaj u Ukrajini.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво