Читај ми!

Lajčak i Eskobar sa zvaničnicima u Beogradu

Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar nastavili su posetu Beogradu sastancima sa premijerkom Anom Brnabić, predsednikom skupštine Ivicom Dačićem, ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem i direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem.

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom i američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, koji su se juče sastali sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a pre toga su bili u Prištini.

Premijerka je zahvalila na ličnom angažmanu Lajčaku i Eskobaru, kao i na svim naporima koje ulažu u napredak dijaloga Beograda i Prištine.

Brnabićeva je istakla da Srbija očekuje formiranje Zajednice srpskih opština, kao i punu implementaciju Brisleskog sporazuma.

Lajčak je rekao da Evropska unija ulaže velike napore u nastavak dijaloga Beograda i Prištine i pozvao je Beograd da nastavi da bude posvećen tom preocesu, jer je to važno za stabilnost čitavog region.

Gabrijel Eskobar je istakao da Sjedinjene Američke Države pažljivo prate ovaj proces i snažno ga podržavaju. Smatra da dve strane jedino kroz dijalog mogu da rešavaju sva otvorena pitanja i da za to ne postoji alternativa.

Predsednica Vlade na sastanku je izrazila svoje nezadovoljstvo činjenicom da Srbima sa Kosova i Metohije nije bilo omogućeno da glasaju na referendumu 16. januara. Ona je pozvala dvojicu predstavnika da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se Srbima omogućilo glasanje na izborima koji se u Srbiji održavaju 3. aprila ove godine.

Razgovor sa Dačićem o predstojećim izborima 

Lajčaka i Eskobara danas je ugostio i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, a razgovarali su o predstojećim izborima.

Dačić je istakao uverenje da će izbori biti organizovani i na teritoriji Kosova i Metohije i zamolio da EU i SAD iskoriste svoj autoritet kako bi izvršili uticaj na prištinske vlasti da to omoguće, saopšteno je iz Kabineta predsednika Skupštine.

Kada je reč o pitanju Kosova i Metohije, Dačić je naveo da se Srbija zalaže za pronalaženje kompromisnog rešenja i da je jedini put za to dijalog, na koji je Beograd uvek bio spreman.

Lajčak je rekao da zajedničkom posetom sa pomoćnikom američkog državnog sekretara žele da pokažu celom regionu da EU i SAD imaju istu viziju za Balkan, a to je članstvo u Evropskoj uniji.

Naglasio je da je "dijalog jedini proces za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova" i istakao da se nakon izbora otvara prostor za njegovo intenziviranje.

Kako se navodi, Eskobar je potvrdio važnost zajedničke posete Beogradu i Prištini i istakao da SAD žele da pošalju jasnu poruku da budućnost čitavog regiona vide u EU.

"Dijalog uz posredovanje EU je jedini mehanizam koji SAD podržavaju u rešavanju otvorenih pitanja", rekao je Eskobar, ističući spremnost SAD da pruže neophodnu pomoć i podršku.

U vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština, Lajčak i Eskobar su rekli da su u svim razgovorima koje su imali u Prištini poslali jasnu poruku da ZSO mora biti formirana, kao i da sve što je dogovoreno dijalogom mora biti sprovedeno.

Lajčak je istakao da je pozicija EU da izbori treba da budu organizovani i na Kosovu i da je o tome razgovarano tokom posete Prištini.

Sa Selakovićem i o regionalnim pitanjima 

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković im je na sastanku poručio da je Srbija čvrsto na putu evrointegracija, da je u potpunosti posvećena reformskom procesu i unapređenju svih segmenata našeg društva, kao i da se nada da će takvo opredeljenje biti i valorizovano otvaranjem pregovaračkih klastera.

Selaković je istakao i iskrenu posvećenost regionalnoj saradnji, očuvanju stabilnosti i diplomatskom rešavanju otvorenih pitanja, objasnivši da su mir i stabilnost najviši interes Srbije i uslov nastavka njenog napretka.

Sagovornici su razmotrili niz regionalnih pitanja, a Selaković je istakao da je Srbija dosledna u nemešanju u unutrašnja pitanja susednih država i čvrsta u stavu da je sve nesuglasice potrebno rešavati demokratskim političkim dijalogom, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

I Selaković je rekao da je Beograd spreman za dijalog sa Prištinom, kao i da je ispunio gotovo sve obaveze iz dijaloga, dok Priština, ni skoro devet godina nakon postizanja Briselskog sporazuma, nije ispunila njegov glavni deo, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Ministar je sagovornicima zahvalio na ličnom angažovanju u tom procesu, ali i upozorio na opasnost od stalnih nastojanja Prištine da jednostranim potezima obesmisli dijalog i destabilizuje region.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se takođe sa Lajčakom i  Eskobarom.

Petković je sagovornicima preneo čvrstu opredeljenost Beograda za nastavak dijaloga, kao i spremnost za razgovore o svim otvorenim pitanjima važnim za proces normalizacije odnosa i građenje trajnog i održivog mira na prostoru Zapadnog Balkana.

"Uvek smo spremni da idemo da razgovaramo, sa punom posvećenošću dijalogu koji je u našem najboljem interesu i da za pregovaračkim stolom rešavamo otvorena pitanja, ali taj proces mora biti paralelan i podrazumeva da Priština ispuni preuzete obaveze iz procesa dijaloga, posebno kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština", istakao je direktor Petković. 

Direktor Kancelarije za KiM je naglasio da je Beograd ispunio sve do sada preuzete obaveze iz Briselskog dijaloga, dok, je sa druge strane, dugačak niz neispunjenih i prekršenih obaveza od strane Prištine.

Petković je podsetio da više od 3.200 dana Priština odbija da ispuni obavezu formiranja Zajednice srpskih opština, da se ne sprovode dogovori iz oblasti energetike, pravosuđa, ne dozvoljava pretraga devet lokacija na Kosovu i Metohiji na kojima se po saznanjima Beograda nalaze posmrtni ostatci Srba nestalih u ratu, iako je Beograd bez oklevanja postupio po svakom takvom zahtevu Prištine.

On se posebno osvrnuo na poslednje događaje u našoj južnoj pokrajini koji predstavljaju opasnost za dijalog i sveobuhvatnu normalizaciju odnosa, među kojima su i pretnje Prištine da neće dozvoliti da na prostoru Kosova i Metohije budu održani izbori 3. aprila, ističući da srpski narod na Kosovu i Metohiji očekuje da mu bude omogućeno izjašnjavanje na predstojećem glasanju i da od međunarodnih predstavnika očekuje rešenje ove situacije koja može biti uvod u novu političku krizu na prostoru Kosova i Metohije, a koju Beograd nipošto ne želi, navedeno je u saopštenju iz Kancelarije za KiM.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво