Читај ми!

Kurti spreman za Brisel, ali za ZSO kaže da je protivustavna

Premijer u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da je spreman da otputuje u Brisel na dijalog kad god ga pozove visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borelj, tvrdeći međutim, da bi formiranje Zajednice srpskih opština bilo u suprotnosti sa Ustavom i da "nema potrebe za Zajednicom koja povećava tenzije i narušava odnose".

"Želimo dijalog radi dogovora, a ne dijalog radi dijaloga. To znači sporazume kao dogovor za naše odnose, kakve će odnose Priština imati sa Beogradom, smatramo da treba da budu normalni, definitivno usredsređeni na međusobno priznanje. To je jasan, precizan i dobar put za koji smo, naravno, izneli svoje stavove, ali i naš konstruktivan pristup", rekao je Kurti na konferenciji za medije nakon sednice vlade.

Dva dana nakon što je o nastavku dijaloga razgovarao sa Miroslavom Lajčakom i Gabrijeom Eskobarom, rekao je kako "veruje da je Srbima na Kosovu potrebna pravda na delu".

"Isto kao kao i Albancima, Turcima, Bošnjacima, Romima, Egipćanima, Aškalijama, svim građanima, a ne udruženja koja podižu tenzije i remete naše odnose i usrećuju nekoga u Beogradu", naveo je Kurti a preneli mediji u Prištini.

Tvrdi, kako su preneli mediji u Prištini, da formiranje ZSO "nikada nije bio zahtev kosovskih Srba".

"Oni žele pravdu i zaposlenje. Potrebno je razlikovati zahteve koji dolaze odozdo i koji imaju demokratski i socijalni karakter, od zahteva koji dolaze odozgo i koji imaju nedemokratski i hegemonistički karakter. Dakle, Vlada Kosova je posvećena da se poštuje i u potpunosti sprovode ustavnost i zakonitost na celoj teritoriji Kosova. Za sve zahteve kosovskih Srba ja sam njihov premijer", rekao je Kurti.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво