Читај ми!

Лајчак и Ескобар: ЕУ и САД заједно раде на нормализацији односа Београда и Приштине

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар поновили су првог дана боравка у Приштини да подржавају наставак дијалога између Београда и Приштине и интеграцију целог Западног Балкана у ЕУ.

Лајчак и Ескобар који бораве у тродневној посети Косову и Метохији одвојено су се састали са Вјосом Осамни и Аљбином Куртијем. Главна преокупација двојице међународних званичника је како покренути дијалог и доћи до договора двеју страна.

Лајчак и Ескобар први пут долазе заједно у Приштину, чиме, како је оценио Лајчак, показују да у дијалогу посредује Европска унија уз јаку подршку Сједињених Држава.

Други циљ посете је да чују како у Приштини и Београду виде наставак процеса и, треће, да разговарају о неким актуелним питањима.

Ургентно питање које треба решити је право Срба да у својим срединама гласају на изборима које организују власти у Београду, као што је на Косову и Метохији било свих година пре овомесечног референдума, када су га власти у Приштини забраниле.

Председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи пренела је Лајчаку и Ескобару да расветљавање судбине несталих особа на Косову  у дијалогу треба третирати као приоритет.

Оптужила је Београд за неспровођење договора и затражила од међународних представника да се Приштини омогући равноправан третман у наставку дијалога.

Заједница српских општина треба да буде формирана, по моделу о којем се Приштина и Београд договоре, треба пронаћи решење за струју на северу Косова и расветлити судбину око 1.600 несталих особа.

Сумирајући сусрет са Вјосом Османи, ком је присуствовао и Ескобар, Лајчак је на Твитеру написао да су се сагласили да је неопходно убрзати рад на расветљавању судбине несталих особа.

Подршка преговарачком процесу у Бриселу

У засебном разговору, премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти информисао је Мирослава Лајчака и Габријела Ескобара да влада у Приштини подржава преговарачки процес у Бриселу и да му је посвећена, под условом да "уставност, територијални интегритет, суверенитет и законитост Косова остану недирнути".

Курти је рекао да је спреман да одговори на све захтеве свих грађана Косова, и да Приштина тражи помоћ ЕУ за ангажман у НАТО-у и европске интеграције.

Након састанка са Куртијем, Мирослав Лајчак је изјавио да је дошао са Ескобаром у Приштину да пренесу јасну поруку да ЕУ и САД раде на нормализацији односа Београда и Приштине.

"Ово је била добра прилика да разговарамо о нашим плановима за наредне недеље и месеце и наставићемо разговоре. Остаћемо овде до среде и надамо се да ћемо имати јаснију слику шта да очекујемо од будућности и како треба да се гради процес", рекао је Лајчак.

Он је даље додао да ће детаљи бити накнадно саопштени, али да је за почетак веома задовољан што је у посети Приштини.

Ескобар је на конференцији за медије рекао да САД подржавају дијалог и интеграцију целог Западног Балкана у ЕУ.

"За Косово и регион видимо изванредне могућности. Ви сте Европљани, ви сте економски, културно и историјски Европљани. Радили смо са европским колегама да препознамо Западни Балкан као изузетну прилику, а не опасност. Охрабрујемо све стране да виде Западни Балкан као потенцијалног будућег члана. Дијалог има нашу пуну подршку", рекао је Ескобар. 

Лајчак и Ескобар у среду из Приштине путују за Београд.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво