Читај ми!

Vučić: Ne očekujem ništa od današnjih razgovora u Briselu, sa Putinom o tri teme

Predsednik Srbija Aleksandar Vučić rekao je da od razgovara u Briselu ne očekuje ništa, ali da je svaki pomak dobar, a poruke EU u vezi primene dogovorenog ocenio je razumnim. Svakog dana se spremamo za susret s Putinom, pratimo kako su Rusi postigli dogovor oko gasa, istakao je Vučić, dodajući da će sa ruskim predsednikom razgovarati o tri stvari.

Aleksandar Vučić je, na pitanje šta očekuje od današnjih razgovora u Briselu, da li će oni doneti pomak u dijalogu, rekao je da je Beograd uvek spreman na razgovor, i da su razgovori uvek bolji nego kada se ne razgovara.

"Imajući u vidu ostrašćenost albanskih lidera ne možete ništa da očekujete", podvukao je Vučić, koji je prisustvovao prikazu obuke Rečne flotile u Šapcu.

Poziv EU da se poštuje dogovoreno on je ocenio dobrom, racionalnom i razumnom porukom.

Međutim, konstatuje da nedostaje konkretna akcija.

"To je važna poruka posebno povodom formiranja ZSO", ocenio je Vučić.

Vučić je, na pitanje za izjave Aljbina Kurtija da mora doći do međusobnog priznanja, objasnio da pravo prati fakte, a ne akte.

"Nije problem u nekom pravnom aktu, već činjenicama koje Kurti ne razume. Ja za razliku od njih ne želim da svakodnevno učestvujem u napadima na Albance da bih podizao broj glasova u centralnoj Srbiji. Nisam zainteresovan za tako nešto", rekao je Vučić.

Vučić: Idem u Moskvu najviše zbog gasa

Predsednik Srbije najavio je da 24. novembra putuje u Moskvu, gde će se dan kasnije sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, sa kojim će, kaže, ponajviše razgovarati o gasu.

"Svakog dana se spremamo za taj susret, pratimo kako su Rusi postigli dogovor oko gasa. Danas je cena gasa ponovo visoka. Nemačka je povećala za građanstvo cenu gasa za 18,7 odsto", kazao je Vučić.

Vučić je kazao da mnogo nade polaže u taj susret i da ima veliku tremu, iako se sa Putinom ne sastaje ni prvi, ni drugi, a ni treći put.

"Da ostavite po strani, sve druge teme koje su strašno važne, a razgovaraćemo i o njima, cena gasa biće glavna tema. Ako imate cenu gasa od 350 dolara ili 950 dolara nije isto.To samo nije pitanje koliko će ljudi da plaćaju, da li će životni troškovi i standard biti viši ili niži, već je pitanje privlačenja investicija. Koga privući sa tri puta većom cenom gasa? Neko će uzeti u obzir nisku cenu gasa prilikom odluke o investiciji", istakao je on dodajući da je takva odluka vezana i sa cenom električne energije.

Struja i gas, prema njegovim rečima, postaju neka vrsta novog zlata i velika je borba za sve energente, i strašno je važno kako ćemo uspeti sebe da obezbedimo.

"Pojedine zemlje u regionu plaćaju 250 evra po Megavat satu, a cena koštanja u našoj zemlji je između 50 i 57 evra. Zamislite da plaćamo pet puta više za uvoz. Ne možete da izdržite", ukazao je Vučić.

Rekao je da je gas važan jer danas deo struje dobijamo preko gasa, obezbeđujemo je preko toplane u Novom Sadu, uključujemo tu i toplanu Pančevo.

Samo na to, kaže, ode 1,8 miliona kubnih metara gasa.

"Tražiću u Rusiji ugovor od decembra, a ne od 1. januara" 

"U Banatskom dvoru da ne bi trošili narodne pare potrošili smo 102 miliona kubnih metara gasa, i danas su nam rezerve 161 milion kubnih metara gasa. Strahovitom brzinom trošimo ono što smo prikupljali", dodao je Vučić rekavši da neće tražiti u Rusiji ugovor od 1. januara, već od decembra jer ide hladno vreme i potrošićemo još gasa.

Preneo je da je juče održan bitan sastanak oko električne energije i oko toga, šta, kako je rekao, treba činiti.

Kazao je da nije naročito srećan zbog mnogih stvari, ali da će se naša zemlja snalaziti nešto bolje nego neki drugi u regionu.

Na pitanje oko za sastanak u Vašingtonu Vučić je objasnio da je predviđeno tek za godinu dana da konferencija bude uživo, a da će ove godine biti održana zum-konferencija.

"Očekujem da mnogo toga čujem, naučim i dobijem važne informacije na tom sastanku", najavio je Vučić.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво