Читај ми!

Borelj: Nadamo se novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine do kraja godine

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da bi do kraja godine trebalo da se održi još jedna runda pregovora između Beograda i Prištine u Briselu, kao i da Unija očekuje od dve strane da potpuno poštuju ranije dogovorene sporazume. Ponovio je da Brisel podržava jedinstvenu i suverenu BiH.

Jedna od tema na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica EU bila je i situacija na Zapadnom Balkanu.

"Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, očekujemo da Beograd i Priština potpuno poštuju ranije dogovorene sporazume, da naprave brz napredak u normalizaciji odnosa. Imaćemo, nadam se, još dijalog između Beograda i Prištine na visokom nivou u Briselu do kraja godine", kazao je Borelj novinarima posle sastanka šefova diplomatija na kojem su učestvovali i partneri iz istočne Evrope.

Pozvao je lidere obe strane da se odazovu njegovom pozivu za dijalog.

Borelj je naglasio da se "podrazumeva da, ukoliko države Zapadnog Balkana žele da budu članice EU, moraju da dele iste poglede kao EU".

"Dakle, trebalo bi da gledaju na svet isto kao i mi, da dele poglede, analize, razgovaraju... Ne moraju slepo da se slažu s nama, ali mi želimo da usko sarađujemo. Biće im lakše kada vide kakav je naš pogled na svet, da se usklade sa time", naveo je Borelj.

Borelj: Brisel podržava jedinstvenu i suverenu BiH

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost izrazio je zabrinutost što pojedini lideri u Bosni i Hercegovini koriste retoriku podela i ponovio da Brisel podržava jedinstvenu i suverenu BiH.

Borelj je rekao da je EU zabrinuta i zbog toga što politički lideri u BiH ne koriste neizbornu godinu za izmene izbornog zakona.

"Zabrinuti smo što s druge strane neki političari koriste ovu priliku za retoriku podela. Moram da ponovim da mi podržavamo jedinstvenu i suverenu BiH i pozivamo sve političare da sednu za pregovarački sto", istakao je Borelj.

Na pitanje novinara da li bi na Balkanu moglo da dođe do novog rata, Borelj je rekao da problemi moraju da se reše pre nego što se situacija pogorša da do toga ne bi došlo.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво