Читај ми!

Predstavnici opozicionih stranaka o Sporazumu o izbornim uslovima

Predsednik Dveri Boško Obradović, predstavnica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski i lider DJB Saša Radulović oglasili su se nakon potpisivanja Sporazuma o izbornim uslovima.

Lider Dveri Boško Obradović je rekao, nakon potpisivanja Sporazuma o izbornim uslovima u Skupštini Srbije, da ne deli entuzijazam i oduševljenje potpisanim sporazumom, ali je ocenio da ima određenih konkretnih poboljšanja izbornih uslova.

"Ali smo daleko od slobodnih i poštenih izbora. Mnogo važnije biće kako će izgledati primena i na tome ćemo raditi", rekao je Obradović na konferenciji za novinare.

Naveo je da će Dveri delegirati predstvanike u svim telima koja se formiraju, od Radne grupe za proveru biračkog spiska, do kontrolnog tela koje će pratiti implementaciju sporazuma i kompletan izborni proces. "Za mene je važno što je vlast potpisujući sporazum priznala da uslovi prošle godine nisu bili kako treba", rekao je Obradović.

Precizirao je da se u sporazumu navodi da će RTS i RTV imati svoj program u smislu statusa opozicije, da će imati svoje pravilnike, a da će ostali emiteri u narednih 15 dana dostaviti planove.

Formira se Radna grupa za proveru biračkog spiska, smanjen je broj potpisa za pokrajinske i lokalne izbore, biće izdvojene veće finansije za učesnike na izborima, biće ukinuto jemstvo za dobijanje finansija, a funkcionerska kampanja neće biti moguća deset dana pre izbora.

Dodao je da će biti velikih pomaka u radu RIK-a u kojem će, kaže, opozicija imati svoje predstavnike.

Predstavnica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je da je Sporazumom o izbornim uslovima definisano da će izbori biti održani 3. aprila. Dodala je da će izbori za predsednika Republike biti raspisani 3. marta, a parlamentarni 15. februara.

Đurđević Stamenkovski je čestitala svima na postignutom sporazumu, ukazujući da se opozicija nije borila za sebe, već za kvalitetniju političku scenu i za one građane koji su sumnjali gde će otići njihov glas.

Lider DJB Saša Radulović rekao je da sporazum donosi to da će izborna krađa biti teža, a njeno otkrivanje lakše.

"Postignuti su značajni pomaci u kontroli izbornog procesa, ali ne i u oblasti medija koliko smo se nadali", ocenio je Radulović.

Koalicija NADA koju čine POKS, DSS i 25 udruženja građana podržala je potpisivanje Sporazuma o unapređenju izbornih uslova i istakla da je to samo prvi korak u promeni političke kulture u Srbiji i da se očekuje implementacija dogovora.

"Narod od nas ne očekuje da tražimo izgovore za nedostatke u politikama koje vodimo i da prikupljamo jeftine političke poene. Birači očekuju od nas da krenemo u kampanju, da krenemo među ljude, dosta je bilo licemerja", rekao je predsednik POKS-a, Žika Gojković, saopštila je koalicija NADA.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи