Читај ми!

Потписан Споразум о изборним условима

У Скупштини Србије потписан је Споразум о унапређењу услова за одржавање избора. Споразум су потписали председник Скупштине Ивица Дачић и представници странака које су биле у Радној групи за међустраначки дијалог.

Потписници Споразума о унапређењу услова за одржавање избора су Српска напредна странка, Социјалистичка партија Србије и опозиционе странке које су биле у Радној групи за међустраначки дијалог - Двери, ДСС, ПОКС, Заветници, Српска радикална странка, Здрава Србија, Доста је било.

Споразум се, како је раније речено, односи на изборно законодавство, затим на сам изборни процес, као што је подношење листа и прикупљање потписа, на контролу бирачког списка и самог дана гласања и резултате, као и на питање медија, извештавање Јавног сервиса и финансирања кампање.

Учесници су пренели да је у овом споразуму дефинисано да ће се избори одржати 3. априла 2022. године, да ће председнички избори бити раписани 3. марта, а парламентарни 15. фебруара.

Дачић је изразио задовољство због завршеног посла, наводећи да сигурно неће сви бити у потпуности задовољни, али је, каже, генерално дијалог остварио свој циљ.

Казао је и да су разговори вођени о отвореним и спорним питањима и да је установељна пракса да се са председником државе Александром Вучићем разговара и о другим питањима, као што су КиМ и Република Српска.

"Остварили смо значајне помаке у договору када је реч о побољшању изборних услова, да се тиме отклони свака могућност да то буде алиби било коме за оптужбе на рачун Србије, те да се стекну услови да се избори одрже у фер атмосфери", рекао је Дачић, оценивши да је постигнут  резултат.

Рекао је и да су остварена значајна побољшања и прецизирање норми које ће довести до тога да процес прикупљања потписа буде лакши, као и контрола избора, односно, провера евентуалних нерегулрности.

Када је реч о медијима, Дачић је казао да ће Јавни сервис имати Правилник, а остали медији препоруке да поштују демократске принципе и да позивају све политичке опције да се представе, без намере да се утиче на уређивачку политику.

"Ту је део који се тиче финансирања кампање, функционерске кампање", рекао је Дачић и додао да ће се дијалог настваити и после избора, када ће се разговарати о изборном систему, увођењу електронског гласања и слично.

Истакао је да ће све странке, односно, и оне које нису потписале споразум, имати од њега користи.

"Жеља нам је да избори буду демократски и да се отклони свака могућност да било ко баца љагу на Србију", рекао је Дачић.  

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво