Читај ми!

Brnabićeva o "Pandorinim papirima": Morala bih da vidim šta je tu novo

Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da nije upućena u "Pandorine papire" koji povezuju ministra finansija Sinišu Malog sa ofšor kompanijama.

Upitana da prokomentariše "Pandorine papire" koji pokazuju da je ministar finansija Siniša Mali bio vlasnik 24 stana u Bugarskoj, Ana Brnabić je rekla da je već ranije videla optužbe za 24 stana, kao i odgovore na te optužbe, te da bi morala da vidi šta je novo u tim papirima.

"Nisam stigla da pogledam te papire, tako da bih pričala napamet", rekla je Brnabićeva tokom posete Mostaru.

Istakla je da i u ovom slučaju očekuje da institucije rade svoj posao i da veruje u vladavinu prava i institucije.

"Verujem da bez toga nema države, tako da pozivam institucije da rade svoj posao. Mi smo u Srbiji pokazali da nema zaštićenih i da niko neće biti zaštićen ni zbog svoje funkcije, ni zbog stranačke pripadnosti, ni zbog čega drugog", rekla je Brnabićeva.

Ponovila je da mora da pogleda papire da bi mogla da komentariše, a naročito jer je i premijer Češke Andrej Babiš, koji se takođe pominje u pomenutom novinarskom istraživanju, rekao da je to napad na njega kao deo predizborne kampanje.

"Vidim da se oko 'Pandorinih papira' diglo mnogo uzbune pa ću pogledati", rekla je premijerka.

Podsetila je da su i nju dovodili u vezu sa "poreskim rajevima", jer je radila za firmu koja je gradila vetroparkove u Srbiji i koja je bila registrovana u Americi, pa u Holandiji, pa na Malti.

Brnabićeva je istakla da nije imala nikakav uticaj na način poslovanja bilo koje firme, već je vodila samo jedan njihov projekat.

"Mislim da je red, kao što su sada počele da rade najuticajnije zemlje sveta G7 i G20, da te stvari postanu nelegalne i onda bi to rešilo taj problem", rekla je Brnabićeva.

Više desetina sadašnjih i bivših državnika i moćnih milijardera povezano je sa kompanijama koje koriste "poreske oaze", otkrilo je novinarsko istraživanje nazvano "Pandorini papiri".

U istraživanju Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) i 150 medija širom sveta otkriveno je da je 330 javnih zvaničnika širom sveta povezano sa ofšor računima.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи