Читај ми!

Брнабић: Србија за пројекте у Републици Српској дала 88,5 милиона евра од 2014.

Премијерка Србије Ана Брнабић током једнодневне посету Босни и Херцеговини обишла је Невесиње и Мостар, али и Пребиловце, место страдања српског народа. Истакла је да је Србија од 2014. године за пројекте у Републици Српској издвојила 88,5 милиона евра и поручила да ће та помоћ бити настављена. Најавила је да се почетак изградње аеродрома у Требињу, који ће финансирати Србија, очекује следеће године.

Ана Брнабић је новинарима у Невесињу рекла да је та општина одабрана као једна од оних која је добила посебну помоћ од Владе Србије у износу од три милиона евра.

Истакла је да је за сада општини исплаћено 1,5 милиона евра, а да ће остатак новца бити исплаћен до краја године.

Од првих 1,5 милиона евра, како је навела, део средстава издвојен је за реконструкцију и опремање Музичке школе, Дома културе, Народне библиотеке, Основне школе, вртића, али и за градске саобраћајнице.

"Од 2014. године, када се променио однос Србије према Србима у дијаспори, ми смо Републици Српској помогли са око 88,5 милиона евра за различите пројекте. Циљ пројекта је био да се побољша квалитет живот грађана и никада нисмо утицали на које пројекте ће бити потрошен новац, већ смо финансирали оно што је локална заједница тражила", рекла је Брнабићева.

Изразила је задовољство што је Србија данас способна, јака и свесна да помаже Србе у дијаспори и истакла да ће сваки уложени динар, марка или евро значити квалитетнији живот грађана и у БиХ, али и у Републици Српској.

Указала је да је председник Србије Александар Вучић замолио Владу Србије да посебно обратити пажњу на четири општине, међу којима су Невесиње, Дрвар, Костајница и Дубица.

"Због тога је поред ових пројеката у износу од 88,5 милиона евра, Невесиње добило додатних три милиона евра", објаснила је премијерка.

Нагласила је да то није крај помоћи и да ће подршка Републици Српској, Србима у БиХ, ма и где живели бити настављена и у наредним годинама.

Ана Брнабић је посету БиХ започела у Невесињу, где је одржала састанак са председником општине Невесиње Миленком Авдаловићем.

Затим је обишла објекте који се финансирају из буџета Владе Србије, међу којима су Музичка школа "Свети Роман Мелод", Народна библиотека Невесиње, Дом културе "Небојша Глоговац", Основна школа "Ристо Пророковић" и вртић "Света Евгенија царица Милица".

Брнабићева у Пребиловцима на месту страдања српског народа

Премијерка Брнабић обишла је и Цркву Васкрсења Христовог у Пребиловцима у којој се налази спомен костурница која подсећа на страдање српског народа током Другог светског рата.

Брнабићева је новинарима након обиласка цркве рекла да је на путу из Невесиња у Мостар имала жељу да сврати у Пребиловце и обиђе место страдања српског народа и једно од највећих наших стратишта.

"Тешко је овде бити и тешко је поново чути ту причу о којој сам само читала, али говори доста о свему ономе кроз шта је српски народ прошао, говори много и о комплексности нашег региона и колико је тешко и колико ће дуго требати за помирење, зато што ово није било стратише само током Другог светског рата, него и 1992. године", рекла је Брнабићева.

Поручила је да прошлост не смемо да заборавимо, али да се морамо окренути будућности, да праштамо и стварамо бољу будућност за наш регион.

"Можда нема бољег места да то кажем, морамо се борити за бољу будућност, за боље повезивање и разумевање међу народима, јер нам ништа друго не преостаје како би људи остали и живели не само у Пребиловцима већ и на овим просторима. То је оно што дугујемо и светим пребиловачким великомученицима", рекла је Брнабићева.

Отац Марко Гојачић рекао је да је данашња посета једног државника из Србије подједнако важна као и дан када је црква 2015. године отворена.

Истакао је да та посета говори да Пребиловчани и Пребиловци нису заборављени и да њихова матица мисли на њих.

"Ова посета нам даје подршку, снагу и мотивацију да као свештеник и моја парохија и читава заједница остајемо и опстајемо на овим просторима. Веома смо поносни што сте дошли и обишли ову заједницу, која јесте мала, али која живи духом васкрсења, као што је и овај храм васкрсао из мученичких костију и данас обасјава ову земљу", рекао је Гојачић.

Премијерка је након обиласка цркве посетила и изложбу о страдању српског народа током Другог светског рата у Дому културе у Пребиловцима, као и манастир Житомислић на путу за Мостар.

У Пребиловцима су 1941. година страдале читаве породице од стране усташа, које су убиле и бациле у јаму у Шурманцима, више од 850 Пребиловчана, највише жена и деце.

"Очекујемо почетак изградње аеродрома у Требињу"

Премијерка Брнабић изјавила је да се почетак изградње аеродрома у Требињу, који ће финансирати Србија, очекује следеће године и истакла да је он од велике важности не само за Републику Српску, већ за регион.

Одговарајући на питање новинара у Мостару о изградњи аеродрома у Требињу, Брнабићева је рекла да се почетак изградње очекивао и ове године, али да је он померен због кризе изазване вирусом корона.

Истакла је да је тај аеродром важан за Требиње, Републику Српску, али и за БиХ која ће добити још један аеродром, као и за Хрватску која ће добити додатне туристе за своје приморје.

"Сматрам да ово јесте пројекат од регионалног значаја. Ја сам поносна и драго ми је што Србија има економску моћ и снагу да инвестира у један такав пројекат", рекла је Брнабићева.

Додала је да се ускоро завршава експропријација земљишта за тај пројекат, а да онда следи израда пројектно-техничке документације која је почела.

На питање новинара да прокоментарише спекулације да ће тај аеродром бити војни, Брнабићева је одбацила те тврдње.

"Никада до сада нисам чула да би аеродром могао бити војни, то ће бити аеродром који ће бити у корист свима", рекла је Брнабићева.

Брнабић о изградњи хидроелектране Бук Бијела

Ана Брнабић изјавила је да се очекује одлука Уставног суда у БиХ поводом изградње хидроелектране Бук Бијела, коју финансира Србија, а да се до тада настављају припремни радови.

Одговарајћи на питање новинара у Мостару о застоју на изградњи хидроелектране Бук Бијела због несугласица око Србије и БиХ и оптужба које долазе из БиХ да Србија на тај начин "узурпира" њихову имовину, Брнабићева је рекла да је концесија тог пројекта урађена као и све претходне у тој земљи.

"Ја као неко ко је прагматичан политичар, не видим зашто би ту било проблема. Мислим да је то један значајан енергетски ресурс за Републику Српску и Босну и Херцеговину, посебно у време када имамо енергетску кризу и тек се спрема та енергетска олуја у Европи. Што више имамо наших извора енергије, то боље, посебно зато што је та хидроелектрана зелени извор енергије", рекла је Брнабићева.

Истакла је да је концесија за тај пројекат добијена на исти начин као што су добијане све остале у БиХ, додајући да се о таквој концесији разговарало пре неколико година и са партнером из Немачке.

На питање новинара да прокоментарише то што за тај пројекат не постоји сагласност државе БиХ, већ само једног ентитета у тој земљи, Брнабићева је казала да су сви такви пројекти добијали концесије само од локалне власти.

Истакла је да је Србија урадила правну анализу и да је у тим анализама утврђено да постоји бар 100 пројеката који су добијени на тај начин.

"Ако постоји правна несигурност са овом концесијом, то значи да постоји проблем са свим концесијама које су даване. То доприноси правној несигурности која није добра за пословни амбијент било кога, не само за инвестиције из Србије. Правила морају бити иста за све", поручила је Брнабићева.

Премијерка Брнабић посетила је у Мостару Саборну цркву Свете Тројице у коју је Србија до сада уложила два милиона евра, као и Просвјетну школу којој је Канцеларија за ИТ донирала рачунарску опрему.

Брнабићеву је у Мостару дочекао градоначелник тог града Марио Кордић, са којим је обишла Стари мост и Стари град у Мостару, а на мосту је у њену част изведен и скок са моста у Неретву.

"Драго ми је што сам данас у Мостару, ја сам први пут у животу овде, прелеп је град. О њему сам до сада само слушала и читала, и видети све то уживо је посебан доживљај", рекла је Брнабићева и додала да ће се ту вратити и приватно.

Говорећи о подршци српској заједници у Мостару, Брнабићева је навела да је дошла да обиђе све што је до сада реализовано, али и да се распита шта још има да се уради.

Истакла је да је Саборна црква најважнији пројекат, додајући да је до сад за тај пројекат Србија донирала два милиона евра, као и да је остало око милион евра како би тај пројекат био готов.

"Трудићемо се да то исфинансирамо да се то заврши, знам да је изузетно важно", рекла је Брнабић.

Додала је да је изузетно важно и финансирање Просвјетне школе и истакла да се то ради сваке године континуирано из Министарства културе, из Министарства спољних послова, а данас је и Канцеларија за ИТ Србије донорала лап-топове, штампаче, принтере, камере.

"То су мале ствари које деци у овој школи могу много да значе. Нама је то мало, њима је много, а најважније је да они осете нашу подршку", истакла је Брнабићева.

Отворила је и Шантићеве вечери поезије, 102. по реду, поруком коју је и песник Алекса Шантић оставио у својој поезији, а то је да верује у светлу будућност овог региона.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се