Читај ми!

Kurti sa Boreljom: Novu rundu dijaloga sa Beogradom možemo da počnemo u junu

Premijer privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti najavio je u Briselu da će "sredinom juna" biti u mogućnosti da krene u nastavak dijaloga sa Beogradom, pod pokroviteljstvom EU. Šef diplomatije EU Žosep Borelj upozorio je Kurtija da evropski put Prištine može biti blokiran ukoliko se ne postigne sveobuhvatni, pravnoobavezujući sporazum o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Aljbin Kurti je, posle razgovora sa šefom diplomatije EU Žosepom Boreljom, naglasio da, pored drugih prioriteta njegove vlade, "dijalog neće biti zapostavljen".

"Možete računati na moju dobru volju i direktan kontak i komunikcaju", poručio je Kurti.

Dodao je da postoji "vremenski i logični okvir" za vladu u Prištini kako bi se pripremila za nastavak procesa u Briselu.

Kurti je, kako su preneli prištinski mediji, objasnio da sastanak 11. maja nije prihvatio jer njegovoj vladi treba više informacija o dokumentima kako bi se upoznali sa do sada postignutim sporazumima i postupkom uopšte, kako bi se što bolje pripremili.

Naveo je da će sredinom maja doći na radnu večeru lidera Zapadnog Balkana koja će se održati u Briselu i da očekuje pripremne sastanke radi nastavka dijaloga.

Kurti je poručio da će se u okviru priprema za novu rundu dijaloga sa Beogradom sastati i sa predstavnicima opozicije na Kosovu.

Upitan za stav o non-pejperu kojim se predlaže konačno rešenje za dijalog Beograda i Prištine, Kurti poručuje da ćemo "više pomoći sebi što se manje budemo bavili time".

"Ne verujem u rešenja koja vide regione samo kroz geografiju i demografiju, a ne uključuju društveno-ekonomska pitanja, bezbednost i ljudska bića. Te mape su kao lažna slike iz satelita ili loši filmova vanzemaljske invazije na zemlju", zaključio je Kurti.

Borelj: Evropski put Prištine blokiran bez dogovora sa Beogradom

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, upozorio je Aljbina Kurtija da evropski put Prištine može biti blokiran ukoliko ne dođe do postizanja sveobuhvatnog, pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

"Jasno je da bez priznatog međunarodnog statusa evropski put Kosova nema budućnosti", rekao je Borelj posle sastanka sa Kurtijem u Briselu.

Poručio je da je EU tu da pomogne procesu dijaloga, između ostalog i u interesu Prištine, a da nije "Kosovo to koje čini uslugu EU" učešećem u dijalogu sa Beogradom.

"Spremni smo da pomognemo novoizabranom predstavniku Kosova da se upozna sa procesom koji već traje. Ne počinjemo ništa iz početka, niti možemo baciti kroz prozor šta je već urađeno sa prethodnim vlastima. Upoznajte se da biste nastavili sa procesom", poručio je Borelj.

Šef diplomatije EU ocenjuje da nastavak dijaloga i dolazak do dogovora neće biti "ni prijatan, ni lak", ali da će biti za dobro naroda na celom Zapadnom Balkanu.

Borelj dodaje da postoji dugačak spisak onoga što je EU već učinila za Prištinu i da je "umoran" od navođenja šta je urađeno.

"Biće dobro i za Kosovo da bude svesnio podrške koju dobija od EU", zaključio je Borelj.

Odgovarajući na pitanja o non-pejperu, Žosep Borelj je pozvao medije da ne prave lošu atmosferu prenošenjem lažnih vesti, već da se koncentrišu na kostruktivnu pomoć dijalogu.

"Non-pejperi su izgleda u modi. Nadam se da sutra neće biti još jednog novog. Ne radim sa non-pejperima, za mene se ti fantomski dokumenti ne postavljaju kao pitanje. Žao mi je što cirkulišu i lažne vesti koje non-pejper pripisuju jednom od mojih civilih službenika", zaključio je Borelj.

Posle susreta sa Žozepom Boreljom, Kurti se obratio članovima Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta i rekao da Priština treba da bude ravnopravno prihvaćena kao strana u dijalogu sa Beogradom.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво