Читај ми!

Koji politički događaji su obeležili 2020.

Pandemija koronavirusa je većinu diplomatskih aktivnosti otkazala ili preselila na internet. Ipak, za Srbiju, ključni politički događaji u 2020. desili su se u realnom okruženju.

U godini koju je obeležilo sabiranje gubitaka, sabirala se i šteta zbog uvođenja prištinske takse. Počela je dolaskom Ričarda Grenela u Beograd i još jednim pozivom Prištini da ukine rampu na robu iz centralne Srbije. Beogradu poziv da prekine kampanju povlačenja priznanja.

"Dolazimo da vas povežemo, nemam agendu, niti ideju. Neću da vas pritiskam, želim da vas povežem", naveo je Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD.

Do povezivanja u Vašingtonu proći će meseci. U međuvremenu – osamnaesto povlačenje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Ujedno i jedino u 2020.

"Mogu da pokažem notu od Ministarstva spoljnih poslova u kojoj se navodi da Sijera Leone povlači priznanje Kosova kao nezavisne države i poštovaće rezultate do kojih se dođe u dijalogu, uz posredovanje EU i UN", naveo je Dačić.

Posredovanje evropskih parlamentaraca u dijalogu vlasti i opozicije prethodilo je izborima koje je odložila pandemija. Umesto 26. aprila, građani su na birališta izašli 21. juna. Na bojkot je pozivao deo opozicije, a deo koji je uzeo učešće u izbornoj trci, uglavnom ostaje ispod cenzusa.

Pored naprednjaka koji su odneli ubedljivu pobedu sa osvojenih 188 mandata, u Skupštinu ulazi još koalicija socijalista i JS, SPAS Aleksandra Šapića i četiri manjinske stranke.

"Večeras smo dobili veliko poverenje naroda, najveće ikada u Srbiji, u uslovima kada je malo ko verovao", naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Protest ispred Narodne skupštine

Malo ko je u izbornom slavlju verovao i da će se epidemija vratiti preko noći. Zbog naglog skoka broja zaraženih, predsednik najavljuje zabranu kretanja. Deo građana odgovara protestom ispred Narodne skupštine.

Dok dijalog između vlasti i opozicije nije dao rezultate, pomaka je bilo u dijalogu Beograda i Prištine. Posle 20 meseci – dve strane našle su se za istim stolom u Briselu, nakon što je taksu na robu iz centralne Srbije po preuzimanju dužnosti ukinuo kosovski premijer Avdulah Hoti.

Zbog dobrog razumevanja prilika u regionu, Unija u međuvremenu imenuje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika zaduženog za dijalog Beograda i Prištine.

Potpisan sporazum u Beloj kući

Dve strane, uz nekoliko odlaganja, za isti sto, ovog puta u Vašingtonu, doveo je Ričard Grenel. U Beloj kući potpisan je sporazum o ekononomskoj normalizaciji odnosa. Danima kasnije vodila se polemika šta je potpisano u Ovalnom kabinetu, ko su potpisnici i da li su znali šta potpisuju.

"Ovo nije trilateralni sporazum, ovo je bilateralni sporazum sa sad, dakle treća strana nije priznata u ovom smislu kao subjekat međunarodnog prava", poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zbog gustog rasporeda na međunarodnom planu, odlagale su se obaveze na unutrašnjem. Ime mandatara za sastav nove vlade predsednik je saopštio nakon više odlaganja – tri i po meseca od izbora. Najveće iznenađenje bilo je ime Ivice Dačića, koje je izostalo sa spiska ministara. Nije iznenadila odluka da na čelu kabineta u Nemanjnoj 11 ostane Ana Brnabić.

"Ova vlada mora da radi više sa većom energijom i predanošću jer iako nismo ista ona zemlja kakva je Srbija bila ranije, ni sa ovim rezultatima nisu svi građani zadovoljni u smislu koliko novca maju u novčanicima, šta sebi i deci mogu da priušte", navela je premijerka Srbije Ana Brnabić.

U drugoj nedelji mandata premijerka je sa premijerima Albanije i Makedonije potpisala sporazum koji je građanim tri države omogućio da se kreću uz lične karte. Time su delovi plana ekonomskog povezivanja regiona dogovorenog na Ohridu godinu dana ranije počeli da se sprovode u delo.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи