Гренел у Београду, какве поруке доноси

Специјални изасланик америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел допутовао је у Београд, где ће сутра разговарати с председником Александром Вучићем. У фокусу ће бити економија и отварање нових радних места, истиче Гренел, наводећи да је неопходно да се питања из прошлости оставе по страни. Напомиње да председник Трамп неће дозволити да решавање односа Београда и Приштине траје дуго, ако нема напретка.

Специјални изасланик председника Трампа стигао је из Приштине у Београд са готово идентичном поруком. Америка, која је последњих година доживела економски препород, жели да се и Срби и Албанци фокусирају на бизнис и отаварње нових радних места. Циљ је, каже, да се помогне младим људима и породицама да нађу боље плаћене послове.

"Оно што мора да се деси су две ствари – истовремено са укидањем такса, мора да престане кампања за повлачење признања Косова. То је нешто што пословна заједница зна да мора да се догоди, људи то знају, али су неки политичари заробљени у старом начину размишљања и хоће да се свађају око свега. Постоји мали простор и Сједињене Државе ће се концентрисати на решавање. Мислим да смо близу да се то деси. Људи хоће да крену напред, да превазиђу прошлост", каже Ричард Гренел.

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри каже да се слаже.

"Дошао сам управо са југа Србије, који је најближи Косову и једна од ствари које сам чуо јесте да због такса и изостанка напретка у дијалогу многи послови трпе, јер им је то природно тржиште и мислим да ће и они имати користи од од тога", каже Гренел.

Пред сусрет с америчким изаслаником, српски председник каже да поштује ентузијазам и енергију коју Американци улажу у решавање косовског питања, али да то неће ићи тако лако.

"Он је сјајан партнер и радујем се разговорима с њим о економији, новим пословима, радним местима. Због тога сам овде, да се концентришемо на економски аспект и оставимо по страни политичка питања из прошлости. Осећам добру енергију на обе стране, али је простор мали. Председник Трамп ми неће дозволити да предуго радим на томе ако нема напретка. Не желимо да губимо време и немамо специфичне идеје, немамо такву агенду. Оно што ја радим јесте да видим да ли могу да погурам обе стране напред, да оставе прошлост по страни и крену напред", каже Гренел.

Не постоји, каже, рок за постизање споразума две стране. Напомиње да се неће мешати у политичка питања у Приштини.

"Није на мени да говорим о формирању владе, нисам заинтересован за то питање, већ ствари посматрам са стране. Рекао сам господину Куртију да су земље попут Немачке и Велике Британије имале хаотичне коалиционе преговоре, док су покушавале да формирају владе. Ми посматрамо, немамо пса у тој борби да се тако изразим, посматрамо шта ће се догодити и охрабрујемо све да поштују владавина права", каже Гренел.

Иако је изасланик америчког председника у Приштини више пута поновио да је његова мисија искључиво економског карактера, приштински аналитичари тврде да је његов долазак у овом тренутку јасна порука да су Сједињене Државе заинтересоване за што хитније формирање владе ради наставка дијалога.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво