Dačić: Jamajka pod pritiskom, tražili smo zvaničnu informaciju

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je Srbija od Jamajke dobila usmenu informaciju da nisu priznali Kosovo, ali da je zatraženo i zvanično obaveštenje. Očigledno je da su pod velikim pritiskom, kao i druge karipske zemlje, navodi Dačić.

Ivica Dačić je, povodom navoda kosovskog predsednika Hašima Tačija da je Jamajka priznala Kosovo i demantija ministarke spoljnih poslova te zemlje, rekao da je Jamajka bila pod pritiskom.

Očigledno je da se Priština odala, pošto je Hašim Tači na Tviteru napisao da se zahvaljuje američkom kongresmenu Eliotu Engelu, primećuje Dačić.

"Da li će neko imati i malo morala da traži od Srbije da prestane sa kampanjom, a svedoci smo koliko vrše pritisak na druge zemlje da priznaju Kosovo. To je apsolutno neprincipijelno", ističe Dačić.

Napominje da im smeta to što je pao broj zemalja koje priznaju Kosovo na manje od polovine članica. "Oni više nemaju većinu", ističe ministar.

"Mi smo tražili zvaničnu informaciju od Jamajke, a pomoćnik ministra za bilateralu nam je usmeno rekao da oni nisu priznali Kosovo. Videli ste šta je ministarka saopštila, ali smo tražili i zvanično", navodi šef diplomatije.

"Svejedno da li je vest lažna ili saopštena pre nego što je trebalo" 

Dačić ukazuje da je očigledno da su pod velikim pritiskom, kao i druge karipske zemlje.

"Da li je ova vest lažna ili je možda saopštena pre nego što je trebalo po mišljenju kongresmena Engela, svejedno to pokazuje da oni imaju ogromnu podršku zapadnih zemalja, koje istovremeno vrše pritisak na nas da mi prestanemo sa tim", ističe ministar.

Podsetio je da je predsednik Aleksandar Vučić rekao da Beograd može da prestane, ali pod uslovom da postoji moratorijum na te aktivnosti i od strane Prištine.

"I ne samo Prištine. Videli ste da je Albanija najavila da će da potpišu sporazum o zajedničkom finansiranju lobiranja", naveo je Dačić.

Ranije danas, poslanica Pokreta Samoopredeljenje u kosovskoj skupštini Fitore Pacoli izjavila je da, ukoliko se potvrdi da je vest o tome da je Jamajka priznala nezavisnost Kosova - lažna, treba otpustiti kosovsku ambasadorku u Americi Vljoru Čitaku.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво