Kantrimen: Američka vlada prati Tešićeve aktivnosti više od 20 godina

Bivši američki diplomata i predsednik Upravnog odbora Uruženja za kontrolu naoružanja Tomas Kantrimen izjavio je da je Vlada SAD upoznata sa aktivnostima trgovca oružjem Slobodana Tešića na crnom i sivom tržištu oružja više od dve decenije.

"Ono što je novo u saopštenju Sekretarijata za finansije je da on nije sankcionisan zbog određene trgovine oružjem, već je umesto toga potpao pod opšte antikoruptivne odredbe Magnicki zakona. To će se dalje ograničiti sposobnost njegovih saradnika da posluju u SAD ili u američkoj valuti", rekao je Tomas Kantrimen za Glas Amerike.

Devet srpskih državljana i isto toliko firmi, povezanih sa Tešićem ili njegovim saradnicima, dodati su u ponedeljak na crnu listu Sekretarijata za finansije SAD.

O proširenju crne liste Sekretarijata za finansije u sredu je govorio i američki državni sekretar Majk Pompeo, koji je rekao da je administracija ove nedelje preduzela istorijski broj novih akcija da bi podržala ugnjetavane širom sveta i preduzela mere protiv onih koji su za to odgovorni.

Kako je objasnio, američka valada je u skladu sa Globalnim zakonom Magnicki, stavila na crnu listu dodatnih 68 pojedinaca i entiteta zbog korupcije i kršenja ljudskih prava.

"Podsetiću vas da taj Zakon omogućava SAD da prozove odgovorne za korupciju i kršenje ljudskih prava, zamrzne njihovu imovinu i zabrani im da dođu u našu veliku zemlju. 68 pojedinaca i entiteta koji su sankcionisani ove nedelje dolaze iz Burme, Kambodže, Demokratske Republike Kongo, Letonije, Pakistana, Srbije, Slovačke i Južnog Sudana", rekao je Pompeo.

Kako se navodi, SAD su u decembru 2017. odlukom predsednika Donalda Trampa već uvele sankcije Tešiću na osnovu Magnicki zakona - kojim Amerika sankcioniše one koji krše ljudska prava.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 12. dec 2019, 20:38) - Драган [neregistrovani]

прати ли

Прати ли неко активности Америке или се оне одвијају у тами?