Tepić: Nota upozorenja SAD o Tešiću pre dva meseca uručena Dačiću

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić tvrdi da je ambasada SAD pre dva meseca uputila notu upozorenja Srbiji, u kojoj se navodi da je delovanje trgovca oružjem Slobodana Tešića direktna opasnost po međunarodnu stabilnost i bezbednost.

Marinika Tepić je istakla da je nota upozorenja ambasade SAD u oktobru lično uručena ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću.

"Shodno tome, kažu iz ambasade, i dalje smo zabrinuti zbog nivoa pristupa i uticaja ovog lica u političkom sistemu Srbije i to ne ide u prilog preporuci Srbije za članstvo u Vasenarskom aranžmanu", rekla je Tepićeva i objasnila da je taj aranžman važan zbog toga što se njime kontroliše sistem izvoza naoružanja širom sveta.

Postavila je pitanje Dačiću i predsedniku Aleksandru Vučiću zašto su taj dokument "prikrivali toliko meseci i pravili se da dokument ne postoji".

Tepićeva je rekla da sve ovo ukazuje da je "mozak ove hobotnice i operacije uništavanja namenske industrije Aleksandar Vučić".

Tepićeva je upitala i kako je moguće da Tešić od Dačića dobije novi diplomatski pasoš.

Tepićeva je istakla da je Slobodan Tešić 2013. godine bio u zvaničnoj državnoj srpsko-libijskoj delegaciji i da je njegova firma "Karso" trgovala naoružanjem za Libiju, a da je nakon toga došlo do otmice dvoje službenika u ambasadi Srbije u Libiji, a zatim i do ubistva ambasadora Srbije u Libiji Olivera Potežice. 

Ministarstvo spoljnih poslova je već demantovalo vezu između tih događaja.

Navela je da je Tešić na crnoj listi SAD od 2017. godine i da je Ministarstvo finansija SAD navelo da je ugovarao prodaju oružja tako što je direktno ili indirektno davao mito i finansijsku pomoć zvaničnicima raznih država.

SAD su u ponedeljak uveče saopštile da je devet osoba i nekoliko njihovih kompanija dodato na tzv. crnu listu, jer se povezuju sa Tešićem.

broj komentara 0 pošalji komentar