Vučić: Sila Sibira – odgovor Rusije na geopolitičke promene

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je novinarima u Sočiju da je sa predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao o svim temama, kao i o globalnoj politici, ali da ne može o svemu da govori u javnosti. Najavio je da će sutra telefonom razgovarati i sa Angelom Merkel.

Aleksandar Vučić je nakon razgovora sa ruskim predsednikom, i zajedničke pres konferencije  rekao da je vidljivo koliko je Rusija stvari promenila od kako su im uvedene sankcije.

Kao primer naveo je izgradnju gasovoda "Sila Sibira" za oko 60 milijardi kubika gasa koji ide iz Rusije za Kinu, što je, kaže, bila velika svetska vest.

"To je gasovod koji provede 30 puta više gasa nego što ide za Srbiju", naveo je Vučić i dodao da se sada u Rusiji prave drugačiji pravci razvoja, ali da on o tome ne može da govori.

On je tako odgovorio na pitanje novinara - ako Putinu ne smetaju evropske integracije Srbije, zašto su onda pojedinim zemljama trn u oku odnosi Beograda i Moskve i šta kaže Putin o tome?

"Razgovarali smo o svemu, naravno da sam slušao od njega sve što sam želeo da čujem i sve što je on želeo da kaže po pitanju globalne politike i odnosa sa EU, SAD, Kinom", rekao je predsednik Srbije.

Dodaje da može da odgovori o svemu po pitanju naše zemlje, kao i da srpska strana pokušava da nauči sve što se tiče geopolitike i iz toga izvuče korist za Srbiju.

"Što se tiče geopolitičkih stvari, tu slušamo, naučimo nešto i onda gledamo kako Srbiju na najboji mogući način da pozicioniramo", rekao je Vučić.

Vučić sutra telefonom s Merkel, tri državnika za tri dana

Predsednik je najavio da će sutra, nakon susreta sa predsednicima Belorusije i Rusije razgovarati i sa nemačkom kancelarkom Anegelom Merkel. Precizirao da će taj razgovor sa nemačkom kancelarkom biti telefonski.

"Sutra ću razgovarati. Sutra idemo na otvaranje radova za jedan autoput, potpisujemo ugovor za Moravski auto-put, dakle drugi auto-put. To su velike vesti za nas. I onda razgovor sa Angelom Merkel", rekao je predsednik na konstataciju novinara da će u samo tri dana razgovarati sa Lukašenkom, Putinom i Merkel i pitanje koji mu je od tih susreta bio najteži i koliko je važno za Srbiju razvijati odnose sa istokom i zapadom.

Predsednik je rekao da za odgovorne ljude nema lakih razgovora i lakih tema.

"A koji mi je bio lepši neću i ne smem da govorim", kazao je predsednik i dodao da za odgovorne nema lakih razgovora, kao što za odgovorne ljude nema lakih izbora, sve je lako samo za one koji gube.

Predsednik je poručio i da za one koji žele da pobeđuju nema lakih stvari.

Pitao je novinare da li žele da im priča i koliku je imao tremu i koliko se plašio da ne progreši u uvodnom govoru na ruskom ili na konferenciji za novninare.

"Možete da zamislite, ... ima i tema koje nisu lake od gasa pa na dalje ", rekao je Vučić i dodao da to ne znači da pod pritiskom smete lošije da reagujete i pravite velike greške.

"Ako nećete pod pritiskom da radite, nemojte da radite taj posao i nema filozofije. Odgovornost i ozbiljnost su za mene najvažnije reči, a to lako ili teško ne poznajem", rekao je da je za njega sve teško pa i ispiti na fakultetu.

Vučić: Nikada vlada sa onima koji su rušili zemlju

Predsednik je rekao je u Sočiju da nije dobio nikakvu zvaničnu ponudu iz Rusije, a pogotovu ne od Putina, da formira vladu sa pojedinim opozicionim strankama.

On je rekao da je bilo takvih ponuda, ali da je te koji su zbog toga došli kod njega zamolio da odmah i to što pre "napuste prostoriju".

"Onaj ko bi mi ponudio da formiram vladu sa onima koji su razorili zemlju, da budem njihov saradnik u daljem rušenju Srbije....Ne pristajem na to", rekao je Vučić.

Upitan da li je Putinu postavio pitanje "zašto", koje je najavio u jeku obaveštajne afere na konferenciji za novinare, Vučić je rekao da su razgovarali o svim temama.

"Imamo dobre odnose i želimo da ih nadograđujemo", poručio je Vučić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара