Ružić: Novi propisi o referendumu su samo usklađivanje sa Ustavom

Ustav je najviši pravni akt i u njemu piše da je referendumska odluka validna ako glasa većina izašlih birača, kaže za RTS ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

Javna rasprava o izmenjenim propisima o referendumu i narodnoj inicijativi, prema kojima je referendum važeći bez obzira na to koliko građana u njemu učestvuje, počela je pre gotovo mesec dana i završava se sutra.

Povodom zamerke u javnosti da manja izlaznost i blaži kriterijumi olakšavaju eventualnu odluku o konačnom statusu Kosova i Metohije, Branko Ružić kaže da nema potrebe politizacijom takve teme.

Radi se redovnom poslu i reformi javne uprave, istakao je ministar gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Ukazuje da je Ustav najviši pravni akt i da u njemu piše da je referendumska odluka validna ako glasa većina izašlih birača.

Ovo je samo usklađivanje zakona, koji je donet 1994. godine, sa Ustavom i nema intencija vezanih za bilo koju političku temu, naglasio je Ružić.

"Radi se o dva demokratska mehanizma koji treba da se podastru građanima, da ga koriste za mesne samodoprinose, za odluke o vodovodu, kanalizaciji", zaključio je Ružić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво