Gde je Srbija u Makronovom modelu postepenog pristupanja Uniji

Novi model proširenja Evropske unije koji predlaže Pariz mnogi su označili kao stratešku perestrojku za Evropu. Neizbežno je i pitanje kako bi Makronov plan postepenog članstva i prisupa fondovima mogao da utiče na evrointegracije Srbije. U Vladi tvrde da na države koje su već otvorile pregovore nije primenljiv.

Evropskoj buri ne nazire se kraj. Na turbulentnu postizbornu kombinatoriku Makron doliva i nova pravila proširenja Unije. Od četiri principa na kojima se zasniva francuski predlog, nedoumice izaziva mogućnost nazadovanja i kažnjavanja za nesprovođenje reformi.

Ohrabruje međutim, mogućnost pristupa milionima iz bogatih kohezionih fondova unije, prema kojima su pretpristupni, koje sada koristimo, na nivou džeparca.

"Meni se u svakom slučaju čini da bi ovo bilo bolje nego što je proces pregovora, zato što bi se uspostavio drugačiji sistem koji bi funkcionisao po principu nagrade i gde bismo mi imali jednu prilično jasniju trajektoriju. Sa druge strane, imali bismo i mogućnost pristupa i kohezionim fondovima, direktne saradnje u momentu kada su određena poglavlja zatvorena", kaže Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove.

Francuska uloga unutar Evropske unije sve je jača, ali u Vladi Srbije čekaju da čuju i stav drugih članica i Evropske komisije. Precizno čitajući francuski non pejper, procenjuju da na Srbiju nije primenljiv.

Jugoslav Milačić, savetnik ministra za evropske integracije kaže da ne vidi na koji način bi takav model bio primenljiv na države koje su već otvorile pregovore i podsetio da je Srbija otvorila pregovore još u januaru 2014.

"Ako bi neko želeo da Srbiju vrati na početak, ili u neku drugu fazu, morao bi precizno da odredi u kojoj bi se to fazi mi sada nalazili, u našem procesu i koje to još kriterijume nismo ispunili od onih za koje smo već dobili pohvale i otvorili poglavlja", kaže Milačić.

Za utehu je to što je Francuzima partnerstvo sa Srbijom strateški interes, jer model koji su plasirali otežava ulazak u uniju, neke su od prvih reakcija.

"To što nama Francuzi nude da mi zasedamo u Savetu ministara, a bez prava glasa, da li je to demokratija", upitao je Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije. 

"Mi tu ne možemo da utičemo na donošenje odluka, mi ćemo tu biti samo kao posmatrači, kao neko ko je prisutan. Ovo je neka zamena za nešto, to je kao kad idete u bioskop, da gledate film a pre toga gledate najavu drugih filmova i reklame, e to je to", kaže Zečević.

Srbiji važan stav Nemačke 

Francuskoj, je kažu, stalo da kontrira Nemačkoj koja je za fleksibilnije proširenje i bez reforme same unije.

Stav nemačke srpskoj vladi je važan, ali dok se svih 27 članica zvanično ne dogovri, Srbija evrointegracije nastavlja kao i do sada.

Da li ćemo od Nove godine imati i nova pravila proširenja, prvi deo odgovora dobićemo u utorak kada će o francuskom i drugim predlozima razgovoratai evropski ministri u Briselu.

Procenjuje se da bi za Srbiju bilo najlošije ako se oko novog modela proširenja, bilo kog, unija dugo ne usaglasi, jer bi to moglo da produći naše pregovore.

broj komentara 13 pošalji komentar
(ponedeljak, 18. nov 2019, 08:32) - anonymous [neregistrovani]

@Put na EUMesec

Tesko da je politika prosirenja na istok mogla da bude definisana u vreme pada berlinskog zida, kada EU kao EU postoji tek od 1.1.1993. tj. posle stupanja na snagu ugovora iz Mastrihta, a sto se uslova za clanstvo tice, oni postaju aktuelni tek od 2001. godine, tacnije od donosenja tzv. "Kriterijuma iz Kopenhagena", kojim su defenisiani uslovi za clanstvo, koji su primenjeni tokom velikog prosirenja 2004 g. (ne i 2007/2013, nazalost, sto se vidi u razlici izmedju ekonomija zemalja Visegrada sa jedne i Bugarske/Rumunije/Hrvatske sa druge strane). Dakle, teorija o padu berlinskog zida je notorna glupost, vidi se da se bas razumete u EU.

(ponedeljak, 18. nov 2019, 06:00) - Sasa [neregistrovani]

Put na EUmesec.....

EU je projektovala mapu clanica jos u vreme pada Berlinskog zida.Srbiji u toj EU formaciji nema mesta.Sve zemlje koje nisu u EU dobiti ce bicikl sa uputama kako da se stigne na EUmesec a mi polako pa kada stignemo......

(ponedeljak, 18. nov 2019, 02:21) - anonymous [neregistrovani]

размислите ако смете

Јесте, нас ће да изврну на поставу, а код њих бујају екстремни национализми. Довиђења пријатно. Брикс има бољу економију од еу, поштују нас, нико није признао Косово. Кинеска црвена звезда се диже на небу, док жуте полако силазе, а силазе богами и беле. Свих педесет и кусур.

(ponedeljak, 18. nov 2019, 01:42) - anonymous [neregistrovani]

Орјентација

Живим у Немачкој већ 6 година и сведок сам постепеног пропадања ЕУ: раста криминала, све оптерећенијег пензионог фонда, ксенофобије, све споријег развоја економије, цене расту брже него плате итд.
Златно доба ЕУ је дефинитивно прошлост.

Тако да се треба што више ослонити на Кину и покушати да се етаблирамо као центар кинеске економије и политичког утицаја у Европи.

(ponedeljak, 18. nov 2019, 00:21) - anonymous [neregistrovani]

Razvlačenje i zamajavanje

Rivalstvo Nemačke i Francuske. Još da čekamo da se 27 zemalja članica dogovore. Uvedite sebi pravilo kažnjavanja, pa onda drugima.

(nedelja, 17. nov 2019, 22:28) - anonymous [neregistrovani]

Ми

Никада нисмо "виђени"као члан ЕУ,како и зашто,то је већ друга прича. Ово што нам Макрон нуди је народски речено,"Велика Шарена Лажа."

(nedelja, 17. nov 2019, 21:50) - anonymous [neregistrovani]

Правда

Ми у Србији мислимо да постоји нека општа правда па када се договорите нешто, то се испоштује. Као да је Европска унија себе на нешто обавезала тиме што је започела приступне преговоре. Није. Исте је започела и са Турском која скоро извесно никада неће ући у Европску унију. Дакле преговори од почетка за Европску унију не значе ништа. Земље бивше Југославије које су примљене су отпочетка биле задате Европској унији да их прими. Ми нисмо. Само та чињеница да недостаје политичке воље је довољна да успори или онемогући улазак, а камоли отворен разговор о прекиду ширења Европске уније.

Једноставно, на начин на који се сада ради ми не можемо да уђемо у Европску унију, јер је Унија или индиферентна или противна томе, што није био случај ни са Румунијом ни са Бугарском ни са Словенијом ни са Хрватском. Мора да постоји сталан позитиван биланс да би се то на крају и десило а не константни потези који говоре скоро искључиво о одуговлачењу.

(nedelja, 17. nov 2019, 21:49) - Boki [neregistrovani]

Ne jenjava

..opsesija Srbije EU integracijama, a nemamo pojma u šta ta EU se pretvara. Svaki krug proširenja bilo je veće poniže za nove kandidate...još malo pa će biti kolonijalni status tražen

(nedelja, 17. nov 2019, 21:32) - anonymous [neregistrovani]

Kuca mu gori,a on se bavi komsilukom....

Za Predsjednika Macrona bi bilo bolje da se pozabavi "zutim prslucima" koji mu zare i pale po Francuskoj i zato je aktivirao 70 000 vojnika i jos toliko policajaca.
Francuska je u velikoj krizi svake vrste,kako politicki tako i ekonomski, kao,uostalom,i cijela EU.I Njemacka ide ka recesiji,a sve juzne clanice EU su u duznickom ropstvu,a iza Bregzita i rusenja EU stoje Britanija i SAD.
Zato sve ove price o prijemu novih clanica u EU nemaju nikakvog realnog osnova,

(nedelja, 17. nov 2019, 21:29) - anonymous [neregistrovani]

@Bolje

Da, da dobijamo na lepe oci, kako da ne. Da ste nekada bili u EU znali bi da kod njih nista za dzabe...Sve sto smo dobili, naplatice ili su vec naplatili minimum duplo. Eto Srbija je dobila oko milijardu evra donacija od EU, a za uzvrat smo otvorili granice za robu iz EU. Pa sad vi izracunajte ko je tu zaradio i da li su nam uopste dali nesto. Recu vam samo jedno, ta milijara koju su nam dali od 2000-e na ovamo, vratila im se za dve godine...