"Odluka kosovskog suda je konačna, srpski glasovi će biti izbrisani"

Član kosovske Centralne izborne komisije Stevan Veselinović kaže za RTS da je odluka kosovskog Vrhovnog suda o odbacivanju glasova iz centralne Srbije politička i da krši zakon i izborna pravila.

Presuda kosovskog Vrhovnog suda, kojom je potvrdio odluku Izbornog panela za žalbe o odbacivanju glasova iz centralne Srbije, znači da će ti glasovi definitivno biti izbrisani iz konačnih rezultata.

"Postoji treća instanca, to je Ustavni sud, ali je, što se tiče izbornih pravila i procedura, odluka Vrhovnog suda konačna", objasnio je Stevan Veselinović u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Veselinović ukazuje da procedura glasanja iz centralne Srbije putem pošte nije menjana i ista je kao i na prethodnim izborima.

Podseća da su ti glasovi prihvatani i računali su se u konačne rezultate.

Međutim, odluka Vrhovnog suda sve to menja, čime se krše zakon i izborna pravila, kaže Veselinović i ocenjuje da je odluka politička.

Presuda neće uticati na broj poslanika Srpske liste, ali će omogućiti nekim albanskim partijama da uđu u parlament, navodi Veselinović.

Dodaje da je to njihova unutrašnja borba, ali se tiče načina na koji se glasa iz centralne Srbije, koji će morati da se menja.

Očekuje da će konačni rezultati biti potvrđeni za 12 do 13 dana, odnosno do kraja meseca.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 15. nov 2019, 12:30) - anonymous [neregistrovani]

Konačno

Bar ovaj put javno priznaju. I prije su oni naše glasove brisali, samo su krili. Sada imaju hrabrosti pa su priznali. Bukvalno rekli "Ništa nam ne možete"

(petak, 15. nov 2019, 10:24) - anonymous [neregistrovani]

Ja sam iznenađen takvom odlukom.

Do sad su se toliko fer ponašali, a sad nam ukidaju glasove...nečuveno:D

(petak, 15. nov 2019, 10:14) - anonymous [neregistrovani]

A nas to kao iznenađuje

Jer su oni do sada celih 20 godina sve radili uredno i po zakonu i sad odjednom iznenađenje. E jes, taman posla.

(petak, 15. nov 2019, 10:05) - Markovljev [neregistrovani]

Gde je Kocijančić?

Gde je sada g. Kocijančić da traži suzdržanost obe strane.Ti Srbi im baš ne daju mira i glasaju iz Srbije jer na KiM neće da ih puste a kuće im popalili.Gde su i drugi zaštitnici demokratije i osnovnih ljudkih prava kao što je mogućnost birati.Verovatno da su svi glasovi Albanaca iz Švajcarske uračunati, jer tamo nema radijacije kao u Srbiji a kako bi i bilo kad 1999 nije bila bombardovana Švajcarska ali Srbija.USA i EU nam se smeju u lice koliko smo nemoćni a mi kao u vodji hoćemo u EU dok stvarno ne dodjemo do te provalije.