"Rovovska" borba za Interpol i ove godine

Čile je u poslednjem trenutku odobrio učešće prištinskoj delegaciji na Generalnoj skupštini Interpola, koja se od 15. do 18. oktobra održava u Santjagu. Prošlogodišnji pokušaj Prištine da postane punopravni član Interpola bio je neuspešan, jer ta inicijativa nije dobila potrebnu većinu glasova.

Pokretanja poternica za policajcima i vojnicima koji su učestvovali u protivterorističkim operacijama na Kosmetu i podela unutar Interpola – na te posledice ministar policije Srbije upozorava u slučaju eventualnog članstva Prištine u toj organizaciji.

Nebojša Stefanović navodi da je prošle godine u Dubaiju postojala duboka podela među državama članicama i ocenjuje da bi dalji ulazak u tu podelu doveo do doga da ona postane blokovska.

Dodaje da će se, umesto odluke zasnovane na pravnim uslovima, ona doneti prema tome da li je neko iz ove ili iz one zemlje.

Diplomatska aktivnost koja prati ovogodišnju Generalnu skupštinu prividno je slabija nego 2018. godine.

To, međutim, ocenjuju poznavaoci, nije garancija ishoda.

Tanasković: Pokrovitelji Prištine žele međunarodni uspeh

Bivši ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković objašnjava da postoje razlozi zbog kojih je pokroviteljima Prištine stalo da se ostvari neki uspeh na međunarodnom planu.

Stvorila bi se situacija, ukazuje Tanasković, da Priština može lakše da povuče takozvane takse kako bi se obnovio dijalog i u tom smislu se vodi jedna vrlo ozbiljna rovovska borba.

Na prethodnoj Generalnoj skupštini u Dubaiju, 68 država bilo je za ulazak Prištine, a 16 se uzdržalo od glasanja dok se 51 članica Interpola protivila.

Logično bi bilo, smatra Tanasković, da Kosovo ne može da prođe, jer je situacija u pogledu broja država koje ga priznaju odnosno koje ga ne priznaju sada još nepovoljnija za Prištinu.

"Doseći dvotrećinsku većinu je sada veoma teško, ali da su pritisci veoma jaki vidi se i po tome što je Čile država koja ne priznaje nezavisnost Kosova i koja je uvek bila veoma korektna u tom pogledu i na koju smo uvek mogli da računati sa punim pouzdanjem, odobrila da Kosovo prisustvuje ovom sastanku kao posmatrač", kaže Tanasković.

Novi zahtev Kosova bio je i povod sastanka ministara unutrašnjih i spoljnih poslova sa ambasadorima određenih država članica Interpola.

Ministri su zahvalni svima koji su pružili podršku stavovima Srbije u Dubaiju, uz uverenje da će ponovo potvrditi da su protiv politizacije te policijske organizacije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво