Стефановић: Тешка борба да Косово не постане члан Интерпола

Српска делегација на Генералној скупштини Интерпола у Чилеу бориће се до последњег тренутка да такозвана држава Косово, које је позвано да присуствује као посматрач, не постане члан те институције, изјавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Према његовим речима, приче о томе да Приштина ове године неће ни покушати да постане члан Интерпола биле су само игра.

Стефановић је у изјави новинарима казао да је и раније реаговао на те приче које су пласиране како би Србија помислила да тиме не треба уопште да се бави.

Каже да је у Чилеу приштинска делегација добила могућност да присуствује као посматрач на Генералној скупштини, као и да ће Чиле, иако не признаје такозвано Косово, прихватити да они тамо буду присутни.

"Разумем и положај Чилеа и међународне притиске које трпе, али то показује да ће бити тешка борба. Пред нама је тешка борба, људи мисле да је то лако, али огромни напори морају да се уложе да би се спречило да велика снажна машинерија великих земаља покуша да у још једну међународну организацију убаци такозвано Косово", казао је Стефановић.

Истиче да је за Србију проблематично то што би се расписало још много нових Интерполових потерница и то за људе који су бранили Србију за време сукоба на КиМ.

"Било би много нових Интерполових потерница и за полицајцима и за војницима који су учествовали у противтерористичким организацијама на КиМ", казао је Стефановић и додао да људе који убијају војнике и полицајце може назвати само терористима.

"Они људи који су се борили за Србију били би мета сатанизације и напада, били би им угрожени безбедност и сигурност, били би изложени прогону где год се крећу ван Србије, а онда би Србија била изложена притиску да на захтев дела њене теротирије изручује ваљда сама себи те људе с једног дела на други део своје територије, што је потпуни нонсенс", истакао је Стефановић.

Казао је да већ постоји дубока подела чланица Интерпола, не само по питању Косова, тако да би улазак у још веће поделе довео до блоковских подела унутар Интерпола.

"Уместо да имамо полицијску организацију да одлучује о томе да ли су испуњени сви услови да се неко процесуира, имаћемо одлуку да ли је неко из ове или неке друге земље, па једнима ћемо да изручимо, а другима нећемо, јер нам се не свиђају, јер нису гласали као ми прошли пут. То је крај полицијске организације, то постаје политичка организација и нема професионалног поступања", казао је Стефановић.

Министар је истакао да ће се српска делегација, коју ће предводити у Чилеу, борити до последњег тренутка, да ће лобирати до последњег тренутка како би се изборили за интересе Србије.

Генерална скупштина Интерпола ће од 15. до 18. октобра бити одржана у престоници Чилеа, Сантјагу.

Не може Курти да изврда вољу српског народа

Албанске странке које су добиле подршку албанског народа на изборима на КиМ 6. октобра настављају своју политику непоштовања Бриселског споразума и показују да не желе да се разговара, изјавио је Стефановић.

Коментаришући изјаву Аљбина Куртија да не жели да разговара са Српском листом јер не признаје независно Косово, Стефановић каже да није легитимно да неко вољу српског народа изврда на тај начин.

"Српска листа је више него убедљиво потврдила да је апсолутни представник Срба на КиМ. Не може се воља српског народа на тај начин изврдати и то тако што ћете рећи да не желите да разговарате са људима који једини имају легитимитет да разговарају, и да нађе неке друге Србе који немају подршку", казао је Стефановић.

Истакао је да свако ко одбија дијалог и не жели да разговара о темама о будућности, прави грешку, као и да то неће олакшати положај Срба.

На то је, како каже Стефановић, упозоравао и председник Александар Вучић када је говорио да Србија увек мора да буде одговорна и да се понаша одговорније, посвећеније од других.

Што се тиче посете специјалног изасланика председника САД Ричарда Гренела, Стефановић каже да ће се видети шта је могуће урадити, јер за Србију је и даље веома важно да се таксе на робу из централне Србије и БиХ укину.

"То смо поставили као важну ствар за наставак дијалога. Ако не поштујете међународне споразуме, Бриселски споразум, како да верујемо да ћете било шта о чему смо разговарали поштовати и спровести", истакао је министар унутрашњих послова.

Како каже, све су то изазови који су пред нама, а Србија наставља да се бори за српски народ.

"Борићемо се за Србе на КиМ, јер су они угрожени, они су ти који живе као грађани другог реда – имали смо прилику то да видимо не само у овом изборном процесу, већ и свих претходних година и ми морамо да указујемо шта се дешава", закључио је Стефановић.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(четвртак, 10. окт 2019, 00:53) - Olja [нерегистровани]

Interpol

Treba sve snage usmeriti ka tome da takozvana država Kosovo ne postane član Interpola.

(среда, 09. окт 2019, 14:32) - anonymous [нерегистровани]

Kosovo u Interpolu

Ujedinjene nacije danas su jedno veliko nista. To je organizacija koja nema nikakvu tezinu, niti bilo sta vise moze da preduzme. Radi onako kako joj glavni finansijeri kazu. 

(среда, 09. окт 2019, 14:21) - anonymous [нерегистровани]

Receno je!

Da bez Rusije, kine, Indije ostalih drzava Kosovo ne postoji kao drzava. Amerikanci i EU nemaju tezinu a pre svega su inicijatori razbijanja YU i agresori na Srbiju i Crnu Goru. Od njih nema sta da ocekujemo i sami znaju nedela a moze skupo da ih kosta.

(среда, 09. окт 2019, 14:12) - Bole [нерегистровани]

ne

To bi značio kraj za Interpol !

(среда, 09. окт 2019, 13:32) - anonymous [нерегистровани]

Cile

Poziv Pristini da ucestvuju na sastanku Interpola je americka preporuka , Cile je poslusna sluga americke administracije

(среда, 09. окт 2019, 13:17) - Sara [нерегистровани]

bojanapetrovic.7@gmail.com

Srbija će nastaviti da ukazuje na cinjenice koje onemogućavaju tzv. Kosovo da bude deo Interpola.

(среда, 09. окт 2019, 13:10) - Lala [нерегистровани]

A

Kosovo nece biti clan Interpola.....

(среда, 09. окт 2019, 13:09) - anonymous [нерегистровани]

da

Drzava ce sve uciniti da Kosovo nikada ne postane clan Interpola.

(среда, 09. окт 2019, 13:09) - star [нерегистровани]

lotos@gmail.com

Nećemo ni malo pokleknuti u borbi da osujetimo da samoproglašena država Kosovo postane član Interpola.

(среда, 09. окт 2019, 12:52) - anonymous [нерегистровани]

bilo je prilično indikativno

Ovo su mnogi predvideli, pa je trebala i vlada Srbije. Bilo je krajnje sumnjivo da nemaju dostupan dnevni red zasedanja.