IZ ČASA U ČAS

Erdogan i turska delegacija u Beogradu, privredna saradnja glavna tema

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji. Na Aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a zatim je ispred Palate "Srbija" upriličen svečani doček. Nakon sastanka dvojice predsednika, održana je sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, a razmenjeni su i potpisani sporazumi između dve države.

16.25 – Počeo je srpsko-turski poslovni forum, čime se završava zvanični deo prvog dana posete turskog predsednika.

15.25 – Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da su politički odnosi sa Turskom možda i najbolji u modernoj istoriji. Erdogan navodi da su razgovor sa Vučićem i sastanak dve delegacije bili veoma plodni.

15.15 – Turska i srpska delegacija razmenjuju potpisana bilateralna dokumenata.

14.40 – Počela sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske.

14.30 – U Beogradu boravi i čuveni turski košarkaš Hidajet Turkoglu kao član delegacije predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

13.45 – Sastali su se i članovi vlada Turske i Srbije.

12.45 – Vučić je na početku sastanka poželeo dobrodošlicu Erdoganu i konstatovao da su odnosi dve zemlje sve bolji. Erdogan je Vučiću zahvalio na gostoprimstvu.

12.25 – Ispred Palate "Srbija" priređen je svečani doček za turskog predsednika. Uz počasni stroj Garde, svečano intoniranje himni Turske i Srbije i ispaljivanje plotuna, Erdogan je zvanično počeo posetu Srbiji.

12.00 – Predsednik Srbije dočekao je turskog predsednika na Aerodromu "Nikola Tesla".

11.50 – Avion u kojem se nalazi predsednik Turske sleteo je na beogradski aerodrom.

Svečani doček za turskog predsednika upriličen je ispred Palate "Srbija", a usledio je sastanak dvojice predsednika u četiri oka.

Na početku sastanka, Vučić je izrazio nadu da će ova, druga poseta Erdogana Srbiji biti još plodotvornija od prethodne, dok je Erdogan je izrazio uverenje da trgovinska razmena može da premaši 1,5 milijardi evra.

Vučić i Erdogan vodili su sednicu Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, nakon čega su se obratili na konferenciji za štampu.

Dvojica predsednika učestvovala su i na srpsko-turskom poslovnom forumu, na kome je prisutno 200 turskih privrednika.

Trgovinska razmena dve zemlje prošle godine je premašila milijardu evra, u poslednjih devet godina porasla je za 200 odsto.

Procenjuje se da su turske investicije u Srbiji dostigle 200 miliona evra. Očekuje se otvaranje još pet kompanija.

Drugog dana posete, predsednici Vučić i Erdogan biće domaćini na Trilateralnom samitu Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, nakon koga su predviđene zajedničke izjave za medije.

Jedan od najvažnijih momenata posete Erdogana biće svečano obeležavanje početka radova na izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи