Vučić: Da su neki hteli stvarni pritisak, taksi ne bi bilo

Pitanje Kosova i Metohije je najteže pitanje, rekao je predsednik Aleksandar Vučić i dodao da taksi na srspku robu ne bi bilo da su neki hteli da izvrše stvarni pritisak.

Aleksandar Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara posle policijske vežbe "Povratak 2019" u Nikincima, rekao: "Da su neki hteli pravi i svarni pritisak, tih taksi ne bi ni bilo. To je njihov izbor, njihovo čedo, napravili su kolevku i ljuljali je a sad navodno ne mogu da izvrše bilo kakav uticaj. Siguran sam da mogu i nadam se da hoće u narednom periodu". 

Kada je reč o izborima na Kosovu i Metohiji, rekao je da je bilo pritisaka na mnoge da izađu kako bi uzeli neki glas Srpskoj listi i kako bi se na taj način smanjio uticaj Beograda. 

Vučić ističe da je siguran da će narod na Kosmetu izabrati da glasa za Srpsku listu, "ne zato jer su svi na toj listi idealni", već jer je to jedini način da se opstane, preživi i bori za budućnost. 

Podsetio je kako je bilo sa Republikom Srpskom, Republikom Srpskom Krajinom i istakao da će poštovati svaki srpski glas ali da će se boriti da Srpska lista dobije svaki glas.  

"Nadam se da će Simić, Rakić, Jevtić i svi zajedno da zapnu i pokušaju da ostvare najbolji rezultat", rekao je predsednik. 

Istakao je da je u albanskim medijima jedina meta napada on i Srpska lista. 

"Dobijam klipinge, nikoga ne napadaju osim mene i Srpske liste. Svi drugi su im divni, dobri i mnogo ih vole", rekao je Vučić.  

Komentarišući izjavu albanskog političara Envera Hodžaja da ima informacije da bi još desetak zemalja moglo da povuče nezavisnost Kosova, Vučić je rekao da je Hodžaj samo izneo u javnost ono što je on nedavno rekao zapadnim diplomatama. 

"To sam ja rekao pred ambasadorima nekih zapadnih zemalja, pa su mu preneli", rekao je Vučić.

Na pitanje da li je Srbija, imajući u vidu opstrukciju u istrazi Olivera Ivanovića, zatražila međunarodnu istragu, kazao je da ne vidi čiju bi međunarodnu istragu mogao da traži.

"Čiju međunarodnu istragu, kada kažu da je to pitanje albanskih vlasti na Kosovu. Mi radimo našu istragu i nastavićemo", objasnio je Vučić.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ukazao je da se Beograd sa takvim zahtevom obraćao Euleksu, koji predstavlja međunarodnu zajednicu, a koji je rekao da neće da sprovodi međunarodnu istragu, već je to prepušteno albanskim vlastima na Kosovu.

"Razumem da Hrvatska ne želi da se priseća prošlosti" 

Na novinarsko pitanje o zabrani delegaciji Vojske Srbije da uđe u Hrvatsku, gde se uputila na obeležavanje Dana jasenovačkih novomučenika, Vučić je rekao da bi umesto reči, možda bolji odgovor na taj potez bila izgradnja memorijalng centra u Gradini. 

"Da nam niko ne bi zabranio da odamo počast jasenovačkim žrtvama, to ćemo da uradimo na teritoriji Republike Srpske u Donjoj Gradini, da nešto monumentalo ostane iza nas", rekao je Vučić.  

Istakao je da je važno da, onoliko koliko poštujemo svoje žrtve, pokažemo poštovanje i prema tuđim. 

"Neka rade svoj posao i nateraju nas da mi što brže uradimo svoj posao", dodao je predsednik.  

Kaže da razume da Hrvatska ne želi da se priseća prošlosti i Drugog svetskog rata. 

"Izjave koje sam čuo u Poljskoj bolje da ni ne komentarišem", naveo je.  

Poručuje da je ponosan na borbu srpskog naroda koji se borio protiv okupatora dok su ih drugi cvećem dočekivali.  

O ubistvu Miloša Šćepanovića 

Odgovarajući na pitanje da li srpska i kosovska policija sarađuju na rasvetljavanju ubistva Miloša Šćepanovića, 2017. godine u Kosvskoj Mitrovici, Vučić je rekao da će se raspitati dokle se stiglo sa tim slučajem.

"Pogledaću o čemu se radi i da li imamo bilo kakve zaključke po tom pitanju", rekao je Vučić i izrazio nadu da postoji saradnja dve policije na rasvetljavanju tog zločina.

Novinar je rekao da je "na severu Mitrovice razrešen taj slučaj, ali da postoji bojazan i kod osumnjičenog koji je u bekstvu da ne bi preživeo u zatvoru".

Vučić je zapitao – "znači vi znate ko je krivac?".

Novinar je odgovrio da zna policijska direkcija za Sever, ali da je problem što u toj porodici nemaju poverenja da bi preživeo u zatvoru.

"Proveriću o čemu se radi, čini mi se da ciljate da su Srbi kriminalci, pa bi nekoga da ubiju, jer bi taj mogao da otvori Pandorinu kutiju i kaže kako u tome učestvuje ne znam ko sve i tako dalje", rekao je Vučić.

Novinar je na to rekao – "to oni kažu".

"Ako se toga plaše, neka se preda to lice, ako oni imaju kontakt sa tim licem, garantujemo mu apsolutnu bezbednost, dobiće posebnu zgradu da bi bio zaštićen", rekao je Vučić ali je nastavio opaskom da svi "neke zavere" vide, u svemu...", naveo je Vučić.

Povećanje plata i penzija na zdravim osnovama 

Vučić je rekao, odbacujući pojedine kritike, da se plate i penzije povećavaju na zdravim osnovama i da se javni dug ne povećava.

"Smanjivaćemo javni dug, a povećavati plate, penzije. Valjda se po tome vidi uspešnost jedne vlasti, a ne neuspeh. Ali, njima to uvek smeta, njima sve što je dobro za Srbiju smeta", rekao je Vučić.

On je dodao da je siguran da će se i ti ljudi radovati, makar oni koji dobijaju plate i penzije i zapitao: "Ljudi, da li ste za povećanje plata ili niste?".

Ukazao je da se to radi na zdravim osnovama i da nam se ne povećava javni dug.

"Čestitam građanima Srbije na novoj oceni 'Mudisa', očekujem i 'Standard end Purs' da uskoro povećaju rejting", rekao je Vučić

On je naveo da za godinu dana očekuje da ćemo biti na nivou tzv. investicionog kreditnog rejtinga što je, kako kaže, fantastično za Srbiju, jer su do sada sa stabilnog povećali na pozitivni.

Predsednik je najavio i da će upoznati javnost sa odlukom o skidanju tajnosti sa dokumenata o njegovom prisluškivanju za vreme ranijih vlasti.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара