Специјалци МУП-а демонстрирали спремност, хеликоптери у Никинцима

На полигону у Никинцима одржана је тактичка вежба "Повратак 2019", у присуству председника Србије Александра Вучића. У вежби учествовале Специјална антитерористичка јединица (САЈ), Жандармерија и Хеликоптерска јединица које су приказале деловање у ситуацији када наоружна диверзантско-терористичка група извршава запоседање објекта.

Председник Александар Вучић је после вежбе рекао да је приказана снага полиције и МУП-а и да је у вежби учествовало 133 припадника МУП-а који су одлично обавили посао. 

Навео је да су се учесници вежбе показали као способни али да је потребно више вежбања. Како је напоменуо, раније је било тешко замислити такве вежбе али данас је могуће спровести их. 

Захвалио је генралу Жангу, потпредседнику Централне војне комисије Кине на присусву вежби, иако то није било планирано.  

"У условима немирног света, у којима не знате шта ће се сутра збивати, морамо да јачамо снаге и будемо спремни да прихватимо изазове и заштитимо и сачувамо народ од опасности и претњи", навео је председник.  

Поновио је да је поносан на момке који су обавили одличан посао и показали завидну физичку спрему и огромну ватрену моћ.  

"Ми смо задовољни али мораћемо још да напредујемо и јачамо безбедносне и одбрамбене снаге", рекао је Вучић и честитао МУП-у.   

Како је изгледала вежба? 

Вежба је показала како, када дође до извођења терористичких активности, министар унутрашњих послова проглашава црвени ниво опасности, формира се штаб стратегијског нивоа, а јединице МУП-а стављају се у стање највише борбене готовости спремне за реализазију свих задатака.

Тактичка претпоставка предвиђа да по добијеном наређењу САЈ, Жандармерија и Хеликоптерска јединица изврше улазак у рејон и напад на објекте које је запосела терористичка група.

Вежба приказује на који начин је формиран оперативни штаб на терену, изврешне детаље припреме и планирање задатка, а након тога издато наређење за почетак акције.

Сценарио предвиђа пет фаза и то у првој заседа, одговор на заседу, затим маневри "милоша", надлетање "газеле", дејство "праге" и "лазара" са "кербером". У фази два предвиђени су маневри "милоша", дејство и маневри "лазара", термобарична бомба, дејство "бел 212", прикључивање БОВ, обезбеђење десантирања упадних тимова.

У фази три предвиђено је десантирање упадних тимова са два хеликоптера Х-145 и "бел 212". У фази четрири приказује се синхронизовани упад, чишћење објекта и неутралисање терориста, а у фази пет пружање прве помоћи хеликоптером, евакуација и постројавање.

Србија војно и полицијски снажнија 

Одговарајући на питања новинара о наоружавању земаља у региону, председник Вучић је рекао: "Невероватно, као да је неко дао сигнал за свеопште наоружавање".  

Напомиње да се сви наоружавају и да ће морати још више да се троши у те сврхе. Оако како се уређују тргови и фасаде, и снажи економија, тако ће морати да се нађе начин да се повећају буџети МУП-а и Министарства одбране, рекао је Вучић. 

Како је нагласио, озбиљно се разговара са партнерима из Француске, Кине, САД, Русије, Белорусије... 

Међутим, додаје да није задовољан недовољном промишљеношћу по питању будућности наменске индустрије и не увек најпаметнијим трошењем новца. 

Председник истиче да је Србија данас војно и полицијски снажнија него што је била у последњих 30 година и да ће бити још двоструко снажнија за веома кратко време.  

"Набављамо производе да бисмо сваког одвратили од идеје да изврши агресију на Србију. То је за нас од кључног значаја у свету за који се не може речи да је бастион стабилности", навео је председник.  

Поручује да оружане снаге јесу гарант стабилности и будућности деце и да ће бити све више новца и да ће Србија за све пронаћи довољно снажан и убедљив одговор.   

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво