Dačić: Što bi SAD imenovale specijalnog predstavnika ako je stvar KiM rešena?

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je za RTS da izbor Metjua Palmera za specijalnog predstavnika SAD za Bakan nije iznenađenje i da je Palmer i do sada na neki način obavljao tu funkciju.

Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je izbor Palmera samo znak da SAD žele da na neki način fomalizuju ono što stalno govore, a to je da žele da podstaknu brzo rešenje i da apeluju na sve strane na Zapadnom Bakanu da grade mir i stabilnost.

Međutim, Dačić kaže da mir i stabilnost ne zavise krucijalno od samog izbora Palmera već je ključno hoće li se pojačati pritisak na Prištinu da ukine takse na srpsku robu.

Što se samog Palmera tiče, Dačić kaže da je on oženjen Beograđankom, što ne mora biti prednost, jer će morati da dokazuje da nije pristrasan. Ipak, dobro poznaje situaciju u regionu.

Prema Dačićevim rečima, hendikep je što je dugo u Stejt departmentu i ima utvrđen sistem vrednosti i način razmišljanja koji možda stvara određene stereotipe.

"Ali mislim da dobro prati tu liniju nove američke administracije i želju da se postigne trajno rešenje i ubrzanje tog rešenja", naveo je Dačić.

Kako dodaje, to je potvrda svega što je govorio ranije a to je da je Amerika promenila stav, ne o nezavisnosti Kosova, nego o tome da to pitanje nije rešeno već da treba da se rešava.

"Što bi imenovali specijalnog predstavnika da je stvar rešena?", upitao je Dačić.

Napominje da je sada situacija značajno drugačija i da američka administracija želi da pogura pregovarački proces. Dačić navodi da se format dijaloga neće menjati, i da će ostati u Briselu

"Ali kakvi će biti rezultati, videćemo, Zavisi i od izbora u Prištini, tamo svi obećavaju da će da ukinu takse čim se završe izbori, da li će to biti, to je sada pitanje", rekao je Dačić.

Loš presedan u Helsinkiju

Govoreći o sastanku u Helsinkiju na koji su pozvani predstavnici Prištine, Dačić je rekao da je prvi put od strane EU promenjen format tog sastanka ali da je sa aspekta Beograda bilo prhvatljivo da se učestvuje jer, kada je reč o obeležavanju učesnika, bila su samo imena ljudi na tablama a ne obeležja.

Dodaje da je Španija izrazila protest ali i sve zemlje EU koje nisu priznale Kosovo, čak i one koje su priznale jer ih Federika Mogerini nije obavestila o promeni formata.

Dačić dodaje da je napravljen loš presedan, naročito zato što nije bilo pozitivnih pomaka u regionu, a posebno ih nije bilo od strane Prištine.

Navodi da je EU garantovala sprovođenje Briselskog sporazuma a danas to više niko ne spominje.

Na pitanje o tome što će Srbija mroati da raskine sporazum sa Evroazijskom unijom kada se pridruži EU, Dačić je naveo da Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini sa raznim zemljama i da će kada postane član EU morati da poštuje njenu spoljnotrgovinsku politiku i carinsku politiku.

Ipak kaže, da se previše pažnje poklanja svemu tome jer Srbija mora da štiti nacionalne, državne i ekonomske interese.

Kako dodaje, i sama EU ima više sporazuma o slobodnoj trovini sa nekim drugim zemljama sa kojima Srbija nema.

"Ispada kao da je ovde u ćošku ulazak u EU, pa sad sve da ukinemo da bismo ušli u EU. Svake godine su mi pričali – samo što ne uđemo a to je na dalekom štapu", rekao je ministar spoljnih poslova.

Ukazao je i da je Albanija zemlja koja je sto posto ispunila sve što traži EU kada je reč o spoljnoj politici pa opet ne mogu ni da otvore pregovore.

Da li Priština želi da prestane sa lobiranjem za priznanje? 

Govoreći o zahtevima da Srbija ne treba da radi na povlačenju priznanja Kosova, Dačić je rekao da je u Helsiniju upitao da li druga strana hoće da prestane sa lobiranjem za priznanje Kosova.

"Pitam Pacolija, hoćeš li da prestaneš da lobiraš za nezavisnost. On ćuti. Onda nećemo ni mi", poručio je Dačić.

Dodaje da Priština želi da se kandiduje za Savet Evrope i da njihova predstavnica u Strazburu želi da pravi izložbu sa odećom koju su žene nosile kad su bile silovane.

"Takve moridne stvari mi treba da pozdravljamo i aplaudiramo?", upitao je šef srpske diplomatije.

Rekao je i da će se na Bledskom forumu sastati sa Metjuom Palmetom i da zna da će biti zahteva da se prestane sa povlačenjem priznanja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво