Метју Палмер постављен за специјалног представника САД за Балкан

Државни секретар САД Мајк Помпео именовао је високог званичника Стејт департмента Метјуа Палмера за специјалног представника за Балкан, саопштио је Стејт департмент. Палмер ће у новој улози већ 1. септембра учествовати у раду Стратешког форума на Бледу.

Заменик помоћника државног секретара САД, Матју Палмер нови је специјални представника САД за Балкан, саопштио је у петак увече Стејт департмент. 

Палмер ће у новој улози већ 1. септембра учествовати у раду Стратешког форума на Бледу, а затим ће представљати САД на састанцима Квинте у Бриселу и Подгорици. 

"Палмер ће предводити наша настојања да појачамо дипломатске напоре САД у подршци миру, стабилности и напретку у региону и усредсредити се на интеграцију држава Западног Балкана у западне институције", саопштио је Стејт департмент.

Метју Палмер, иначе веома добро познаје Србију, али и проблем Косова и Метохије.

Наиме, "раних" деведесетих година радио је у Амбасади САД у Београду, а и касније је, током дипломатске каријере, у више наврата био ангажован на питањима која се односе на овај регион. 

По одласку из Београда, у Стејт департменту је имао специјална задужења за Србију и Црну Гору, а пратио је и мировну конференцију у Рамбујеу.

Током 2006. и 2007. био је саветник председника Џорџа Буша у питањима националне безбедности.

Једно време је затим био ангажован у Југоисточној Азији, да би се потом поново вратио у Београд, на место саветника амбасадора САД у Србији.

Уз функцију специјалног представника државног секретара, Палмер ће наставити да обавља дужност заменика помоћника државног секретара за европска и евроазијска питања коју обавља од 2018.

Претходно је био директор Канцеларије за јужну и централну Eвропу. 

Амерички дипломата ожењен је Београђанком и говори српски језик.  

Метју Палмер боравио је последњи пут у Београд у јуну, где се састао са председником Александром Вучићем. Разговарали су о односима Београда и Приштине, у моменту прекида дијалога, пошто је Приштина увела царине од сто одсто на производе из Србије и Босне и Херцеговине. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво