Dve stvari na koje je Brnabićeva ukazala Borelu

Premijerka Ana Brnabić, tokom jednodnevne posete Španiji, sastala se sa Žozepom Borelom, španskim šefom diplomatije. Glavne teme sastanka su bile bilateralni odnosi, evropske integracije Srbije i dijalog Beograda i Prištine.

Ana Brnabić je rekla za RTS da su razgovarali o tome kako će Borel, kao ministar spoljnih poslova Španije zastupati poziciju te zemlje po pitalju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, a kada bude visoki predstavnik EU, zastupaće stavove EU.

"Stav EU prema nezavisnosti Kosova je neutralan. Nemaju stav stav jer ne postoji konsenzus. Postoje zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova ali i one koje nisu", navela je premijerka Srbije.

Ističe da je skrenula pažnju Borelu na dve značajne stvari. Prva je Briselski sporazum na kojem je potpis EU, a koji Priština nije implementirala šest godina nakon potpisivanja. Upitala je šta će nova Evropska komisija raditi i da li će ostati garant.

Druga stvar na koju je ukazala Borelu su prištinske takse koje predstavljaju direktno kršenje SSP-a. Upitala je šta će nova Evropska komisija uraditi po tom pitanju.

Kako je poručila, to su dva osnovna pitanja koja se tiču vladavine prava i mogućnosti EU da pokaže na svom primeru da je vladavina prava važna. 

Kada je reč o odnosima Srbije i Španije, Brnabićeva je rekla da postoji veliki prostor za unapređenje političkih i ekonomskih odnosa. 

"Važno je za građane da znaju da nikada predsednik Vlade Španije nije bio u poseti Srbiji to je nešto što moramo da promenimo. Srbiju i Španiju vezuju mnoge stvari ali je to nešto na čemu jednostavno mora da se radi, razgovarali smo da ako se do kraja septebra formira Vlada u Španiji, da pokušamo da imamo posetu predsednka Vlade Srbiji. Ukoliko ne, da to ostane za 2020. godinu", rekla je Brnabićeva. 

Dodaje da su razgovarali i o boljoj saradnji u oblasti obrazovanja, i da je jedna od stvari na kojima mora da se radi univerzitetska saradnja.

Žozep Borel bi od oktobra trebalo da preuzme funkciju šefa evropske diplomatije. To znači da će on umesto Federike Mogerini ubuduće posredovati u dijalogu Beograda i Prištine.

Poznat je kao zvaničnik koji nema dlake na jeziku i kao Katalonac protivi se otcepljenju teritorija.

Premijerka Srbije je rekla da joj je on rekao da će biti balansiran i objektivan i da će, kao jedan od prioriteta, staviti na sto rešavanje pitanja i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.  

Brnabićeva je u Santanderu, primorskom gradu na severu Španije, održala i predavanje na Internacionalnom univerzitetu, na temu proširenja Evropske unije.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 28. avg 2019, 12:01) - anonymous [neregistrovani]

Sve frendovi...

A ovamo Rusiju molimo da nas brani???
Dve stolice, svaka bez jedne noge...

(sreda, 28. avg 2019, 12:00) - anonymous [neregistrovani]

1244

Samo tako, sa vladavinom prava.